Kaj Korkea-aho: ”Olen lukenut kirjasi”

Töölön lukion Gyllenberg-sali täyttyy Topeliuksen päivänä oppilaista. Äidinkielenopettaja Eva Dalkarl toivottaa Kaj Korkea-ahon tervetulleeksi sanomalla, että jos hän pääsee valitsemaan Zacharias Topeliuksen ja Kajn välillä, hän valitsee ehdottomasti Kajn.

Kaj aloittaa kertomalla eräästä lukijatapaamisesta. Siellä ollut mies sanoi kohtalokkaalla äänellä: ”Olen lukenut kirjasi.” Hetken kuluttua hän lisäsi pitäneensä siitä, ja että hänellä on tapana ”katsella sinua Youtubesta”.
– Kirjasi on saanut minut ajattelemaan, että olen ehkä biseksuaali.

Kirjailijana olemisessa jännittävää ja hauskaa onkin juuri se, että voi saada ihmiset ajattelemaan uusia ajatuksia, katsomaan itseään uudella tavalla, Kaj tiivistää aloituksensa.

Hän jatkaa puhumalla siitä, miten kauheus ja hauskuus ovat lähempänä toisiaan kuin aluksi voisi luulla. Yhtä aikaa kauheista ja hauskoista asioista syntyy yleensä parhaat tekstit.
– Kauheista asioista täytyy puhua eikä pitää niitä sisällään.
Kaj toteaa että hänen viimeisin romaaninsa Tummempaa tuolla puolen käsittelee juuri tätä.

Kirjassa on yliluonnollinen olento, Raamt. Raamt pohjautuu Kajn omaan lapsuuteen ja kotiseutuun. Kun Kaj oli pieni, kerran eräs kaveri ryntäsi pyytämään Kajta mukaansa katsomaan juurisyntynyttä lehmänvasikkaa, joka oli pahasti epämuodostunut. Se näytti opetustaululta, jossa kuvattiin lihaksia, jänteitä ja rasvaa. Siltä puuttui kokonaan iho. Kaj tulkitsi karmean näyn siten, että Raamt oli koskettanut kantavaa lehmää ja turmellut sen.
– Olen tiennyt jo pitkään, että kirjoitan jossain vaiheessa Raamtista jännittävän kirjan, joka käsittelee vaikeita aiheita mutta jota ei ole vaikea lukea.

Eräs oppilas kysyy, mitä Kaj kirjoittaa mieluiten.
– Romaaneja, koska silloin voi mennä toiseen maailmaan ja viipyä siellä pitkään.

Valokuvat: Anni Reenpää

Linkit:
Tilaa kirjailija
Vierailuun valmistautuminen
Ohjeita kouluille
Palkkiot