Ensi viikko on Lukuviikko!
Tiedote 20.4.2019

Lukuviikon vinkit houkuttelevat eurooppalaisen kirjallisuuden pariin.

Euroopassa yli 73 miljoonaa aikuista on lukutaidottomia ja joka viidennellä 15-vuotiaalla on heikko lukutaito. Tutkimusten mukaan EU:ssa 12,8 prosenttia opiskelijoista jättää koulun kesken, samalla kun työpaikat matalasti koulutetuilla aloilla vähenevät.

Valtakunnallisen Lukuviikon 2019 teemana on Koko Eurooppa lukee, koska lukemisen edistäminen on kaikkien yhteinen asia. Lukukeskus kutsuukin kaikki mukaan Lukuviikon viettoon 22.– 28.4.2019! Tutustu Lukuviikon virallisiin nettisivuihin. 

Lukuviikolla juhlistetaan erityisesti eurooppalaista kirjallisuutta ja nostetaan esiin käännöskirjallisuutta. Lukuviikon kääntäjävierailuilla kouluissa ja kirjastoissa tuodaan esiin kääntäjän roolia lukijana ja tulkitsijana. Tutustu kaikille avoimiin kirjastovierailuihin Lukuviikon tapahtumakalenterissa.

Lukuviikon nettisivuille on koottu kirjavinkkejä eurooppalaisesta käännöskirjallisuudesta ja kotimaisista Eurooppaan sijoittuvista teoksista. Kirjoja on jokaiselle luokka-asteelle.

Lukuviikon oppituntisisältöjen avulla pääsee leikittelemään kielellä ja tutustumaan kääntäjän työhön. Tiesitkö, että Aku Ankka -sarjakuvat suomennetaan englannin, hollannin, italian ja ranskan kielistä? Suomentaja kotouttaa tarinan eli muotoilee käännöksensä suomalaisten makuun ja elämänpiiriin istuvaksi. Tehtävissä pääsee kokeilemaan, miten kieli taipuu Ankkalinnan maailmaan, vertailemaan ja pohtimaan eri suomennoksia, muuttamaan lauseiden merkitystä sanoja vaihtamalla sekä tutustuman sanaleikkeihin.

Lempikirjaansa voi suositella täyttämällä vinkkikortin

Lukuviikolla tapahtuu!

Koulut, kirjastot ja muut tahot ovat lähteneet mukaan Lukuviikon viettoon. Tapahtumia järjestetään ympäri Suomen. Tutustu Lukuviikon tapahtumiin.

Lukumummit ja -vaarit lukevat suorassa lähetyksessä erilaisten eurooppalaisten kansojen tarinoita ja satuja sekä monille Euroopan kielille käännettyjä suomalaisia kirjoja.

Innosta lukemaan -kampanja haastaa erilaisin tempauksin aikuisia näyttämään esimerkkiä Lukuviikolla. Ohjelmaan kuuluu mm. lukuflashmob.

Nuorten Open Mic järjestetään Lukuviikolla Oodi-kirjaston ylimmässä kerroksessa, Nukketeatteri Sytkyt esittää nukkesadun Minna Canthin elämästä Lappeenrannan kaupunginkirjastossa, Lumijoen kirjasto saa vieraakseen Suomen Karva-Kaverien kolme koiraa lukulemmikeiksi, Kaustisen kirjasto haastaa kaikki lukemaan kirjastoon, Juvan kirjastolla järjestetään valtuutettujen, opettajien, yläkoululaisten sekä kirjastoväen mielikirjoja esittelevä näyttely ja Runosmäen kirjastolla pidetään Tatu ja Patu -päivä.

Lastenkirjainstituutin Lastenkirjakahveilla keskustellaan ajankohtaisesta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta.

Ava ja oikukas trumpetti -lastenteatteriesityksen Ava-tyttö saapuu lukuviikon kunniaksi Turun MLL:n avoin kohtaamispaikka Marakattiin lukemaan perhekahvilan vieraille Ava ja oikukas trumpetti -kirjan.

Kouvolan Myllykosken koulun ohjelmassa on kirjavinkkausta sekä kirjojen ja lehtien kierrätystä.

 

Lukuviikon teemaan olemme saanet inspiraatiota lukukampanjasta Europe Reads. Lukukeskus kuuluu Euroopan lukemista edistävien järjestöjen konsortioon EURead, joka järjestää vuonna 2019 yleiseurooppalaisen lukukampanjan Europe Reads. Lukuviikon aikana on tarkoitus muuttaa asenteita lukemista kohtaan, löytää keinoja innostaa lukemaan ja avartaa ihmisten tietämystä lukutavoista Euroopan maissa.