Esikuvat saavat nuoret lukemaan Lukuliike koulussa -kampanjassa

Tiedote 27.02.2019

Kouluissa vierailevat Youtube-, Salatut elämät- ja putoustähdet sekä urheilusankarit  ja kirjailijat muistuttavat lukemisen tärkeydestä ja kannustavat tarttumaan kirjaan.

Lukuvuoden loputtua Suomessa ei ole yhtään lasta, joka ei olisi lukenut vuoden aikana kirjaa. Se on Lukuliike koulussa -kampanjan tavoite, jonka saavuttamisessa auttavat tähtikirjailijat ja julkisuudesta tutut esikuvat. He käyvät kevään aikana kertomassa kouluissa omasta lukuharrastuksestaan sekä lukemisen merkityksestä omaan elämäänsä ja työhönsä.

Tampereen Vuoreksen koululla vierailivat Kalenterikarjuna tunnettu somevaikuttaja Mikko Toiviainen sekä tähtikirjailija Kreetta Onkeli.

–  Lapset ja aikuiset ihan hykertelivät intoa ja tyytyväisyyttä. Tapahtuma oli aivan erityinen, kuvaili alakoulun opettaja Minna Toiviainen tapahtuman jälkeen. –  Lisää tätä, hihkuivat oppilaat.

Haasteeseen saada lapset ja nuoret lukemaan tarttuvat keväällä Suomen eturivin nuortenkirjailijat Salla Simukka, Siri Kolu, Roope Lipasti, Jyri Paretskoi ja Magdalena Hai sekä moni muu. Kirjailija Kreetta Onkeli kehui Lukuliike -koulutapahtuman lämmintä tunnelmaa ja koki tärkeäksi lukemisesta puhumisen. – Lukeminen kattaa kaikki elämän osa-alueet.

Roope Lipasti, kuva: Tara Jaakkola

Opettajat ympäri Suomen ovat toivoneet vetoapua lukemisen edistämiseksi, minkä takia Lukuliike koulussa -kampanjaan on valikoitunut suomen- ja ruotsinkielisiä nuorten esikuvia eri aloilta.  Julkisuuden henkilöt voivat omilla tarinoillaan ja esimerkillään saada vähänkin lukevan lapsen ja nuoren tarttumaan kirjaan. Kevään aikana oppilaita kannustaa kirjojen pariin tubettajatähti Miklu Bäck, jonka Youtube-kanavalla on lähes 300 000 seuraajaa. Mukana ovat myös Helsingin Sanomien Lasten uutisten tuottaja Fanny Fröman, Putous-tähti Alina Tomnikov, Salatut elämät -sarjan näyttelijä Monika Lindeman sekä Nörtti-sarjan päähenkilöä DragonSlayer666 esittävä Samuel Kujala. Lukemaan innostavat myös urheilusankarit, kuten Suomen koripallomaajoukkue Susijengissä pelaava Tuukka Kotti ja salibandyn maailmanmestari Jussi Piha.

Keväällä Lukuliike -koulutapahtuma saapuu seuraaville paikkakunnille: Kotka, Oulu, Eurajoki, Helsinki, Ylöjärvi, Siilinjärvi, Kouvola, Rovaniemi, Järvenpää, Huittinen, Kajaani, Ii, Lappeenranta, Kemi, Kankaanpää, Seinäjoki, Joroinen, Forssa, Ilomantsi, Nurmijärvi, Sodankylä, Loviisa, Tampere, Pedersören kunta, Kauniainen, Pietarsaari, Parainen.

Lukuliike -koulutapahtumien lisäksi kampanjassa järjestetään n. 160 kirjailijavierailua ja lukemiseen ja kirjoittamiseen innostavaa sanataidetyöpajaa. Lukuliike on seurausta Lukutaitofoorumin työstä lukutaidon ja lukemisharrastuksen kehittämiseksi.