Finlandia-ehdokkaaksi kuusi kaunokirjallista teosta

Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacis johti Finlandia-palkinnon esiraatia. Lautakuntaan kuuluivat myös Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikonen ja elokuvatuottaja Rimbo Salomaa. Ehdolle valittiin kuusi kaunokirjallista teosta.

Ilmi Villacis piti lautakunnan puheenjohtajan puheen.

”Ihailen ja arvostan kirjailijoita, jotka välittävät meille erilaisia maailmoja, kokemuksia ja tunnetiloja käyttämällä arvokkainta välinettä, mitä ihmisellä on – sanoja. Kirjailijoiden taitavassa käsittelyssä sanoilla luodaan taidetta, joka tekee meistä parhaimmillaan avarakatseisempia, kokeneempia, kenties jopa viisaampia ihmisiä.

Kirjallisuuden avulla ymmärrämme maailmaa, elämää ja muita ihmisiä syvemmin. Varsinkin kaunokirjallisuudella on tärkeä rooli empatian kehittymisessä. Eläytyessämme lukemaamme aivoissamme tutkitusti aktivoituvat samat alueet kuin todellisessa kokemustilanteessa.

Yhteiskunnan pitää arvostaa kirjailijoita nyt enemmän kuin koskaan, koska kirjallisuus ylläpitää sivistystä, rikasta kieltä ja empatiaa. Mikään näistä ei ole enää eikä vieläkään itsestäänselvyys.”

Lue koko puheenjohtajan puhe

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Vuoden 2019 kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

Fagerholm, Monika: Vem dödade bambi? / Kuka tappoi bambin? (Förlaget / Teos)
Suomentanut Laura Jänisniemi

Koskinen, JP: Tulisiipi (Like)

Kuisma, Hanna-Riikka: Kerrostalo (Like)

Rimminen, Mikko: Jos se näyttää siltä (Teos)

Statovci, Pajtim: Bolla (Otava)

Venho, Johanna: Ensimmäinen nainen (WSOY)

 

Valintalautakunnan perustelut 2019

Valintalautakunnan puheenjohtajan puhe 2019