Författaren i skolan: Kaj Korkea-aho

På Topeliusdagens morgon fylls Gyllenbergsalen i Tölö gymnasium av elever. Modersmålsläraren Eva Dalkarl hälsar Kaj Korkea-aho välkommen med att säga att om hon får välja mellan Zacharias Topelius och Kaj, så väljer hon Kaj.

Kaj inleder med att berätta om ett läsarmöte han varit med om en gång. En man sa med ödesmättad röst ”Jag har läst din bok”. Efter en stunds paus fortsatte han med att konstatera att han tyckte om den, och att ”jag brukar se på dig på youtube”.
– Din bok har fått mig att tänka att jag kanske är bisexuell.

Det är det som är så spännande och roligt med att vara författare, att man kan få folk att tänka nya tankar, att se på sig själv på ett nytt sätt, sammanfattar Kaj.

Han fortsätter med att tala om hur det hemska och det roliga ligger närmare varandra än man kanske först tror. De saker som är roliga och hemska på samma gång blir ofta de bästa texterna.
– Man ska prata om det som är hemskt och inte hålla det inom sig.
Kaj konstaterar att hans senaste roman Gräset är mörkare på andra sidan handlar just om det.

I boken finns ett övernaturligt väsen, Raamt. Raamt är tagen från Kajs egen barndom och hemtrakt. En gång när Kaj var liten kom en kompis rusande för att be Kaj komma och titta: En ko hade nedkommit med en kalv, som hade en kuslig missbildning. Den såg ut som en skolplansch med muskler, senor och fett. Men den saknade hud. Kaj tolkade den otäcka scenen som att det var Raamt som rört vid den dräktiga kon och förstört den.
– Jag har länge vetat att jag en gång skulle skriva om Raamt, en spännande bok som handlar om svåra saker, men som inte är svår att ta till sig.

En elev frågar vad Kaj tycker bäst om att skriva?
– Romaner är det jag tycker bäst om att skriva för då får man gå in i en värld och stanna där länge.

Foto: Anni Reenpää

Länkar:
Boka en författare
Instruktioner till skolor
Arvoden