Joikua ja noitarummun kuminaa – Ante Aikio Saame saavutettavaksi -kiertueella

Ante Aikio käynnisti Lukukeskuksen saamelaiskirjailijoiden kiertueen 10.11.2017. Kiertueella Inger-Mari Aikio, Ante Aikio ja Siiri Magga-Miettunen vierailevat noin 15 tapahtumassa Turussa, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla. Yhteensä kiertue tavoittaa 1300 lasta ja nuorta.

Viikin normaalikoulun auditorio täyttyy joikusta ja noitarummun kuminasta. Saamelainen Ante Aikio on tullut Inarista asti vierailulle saamelaispuvussaan. Aikio aloitti joikutaiteilijana kolmevuotiaana Japanissa, mutta nyt Aikio on tullut puhumaan saamelaisten kulttuurista ja kirjoittamistaan teoksista. Hän seisoo kädessään noitarumpu, jonka merkkejä hän avaa oppilaille. Myös Aikion kaksi romaania perustuvat saamelaismytologiaan.

”Kohta astumme Lapissa Hahtezanin valtakaudelle”, Aikio sanoo. Hän kertoo, että Hahtezan on pimeän haltijatar, joka hallitsee tunturin pimeää puolta sekä vuoden pimeää aikaa eli kaamosta. Njavezan puolestaan hallitsee tunturin päiväpuolta ja valoisaa aikaa vuodesta. Aikio esittelee myös olentoja, joilla saamelaislapset saatiin pysyvään kauempana vaaroista. Metsässä asustaa tarujen mukaan Stallu, joka syö metsään eksyneitä ihmislapsia ja vedessä elävä vesiraukka kaappaa ihmisiä vedenalaiseen valtakuntaansa.

Oppilaat haluavat tietää, miksi Aikiosta on tullut kirjailija. Aikio kertoo, kuinka ennen vanhaan koulussa ei saanut puhua saamea lainkaan tai sai selkäänsä. Kirjailija on sen sijaan saanut käydä alakoulun ja osittain yläkoulunkin saamenkielellä. Teoksissaan hän haluaa kertoa omasta kulttuuristaan.

Aikio elää Lapissa kasvattaen poroja. Se lisäksi hän on perustanut Leville Samiland-näyttelyn, joka kertoo saamelaisten tuhansien vuosien historiasta, kulttuurista ja mytologiasta. Hän puhuu äidinkielenään puhujamäärältään suurinta saamelaiskieltä tunturisaamea eli pohjoissaamea, mutta ymmärtää myös inarinsaamea. Kirjansa hän kirjoittaa suomenkielellä, koska saamenkielen puhujia on harvassa.

”Olen ennen kaikkea tarinankertoja”, Aikio sanoo. Hänen kirjojaan on käännetty esimerkiksi englanniksi ja japaniksi. Aikio kertookin, että hänen teoksistaan ovat olleet kiinnostuneet erityisesti amerikkalaiset ja britit. Kirjailija kuvaa myös brittejä tarinankertojiksi, koska maasta kumpuavat esimerkiksi Taru sormusten herrasta ja Narnian tarinat.

Aikiolta on ilmestynyt tähän mennessä kaksi romaania, ja novellikokoelma Stallun pata ilmestyy keväällä.

Mitä Aikio aikoo tehdä seuraavaksi, oppilaat miettivät. Kirjailija kertoo, että seuraavasta romaanista on valmiina jo useampi luku. Se jatkaa Aigi-sarjaa, jossa saamelaisen mytologian hahmot seikkailevat.

**

Yleisölle avoimet esiintymiset 10.10.–19.11.: (Esiintymiset 13.11.-19.11. Pohjoismaisella kirjastoviikolla) 

11.10. klo 18.00 Rikhardinkadun kirjasto, Helsinki, Ante Aikio
12.11. klo 14.00 Turun pääkirjasto, Inger-Mari Aikio
13.11. klo 13.00 Lielahden kirjasto, Tampere, Inger-Mari Aikio
13.11. klo 18.00 Lastenkirjainstituutti, Tampere, Inger-Mari Aikio (aikuisille, mukana tutkija Kaisa Ahvenjärvi)
14.11. klo 10.00 Pääkirjasto Metso, Tampere, Inger-Mari Aikio
14.11. klo 13.00 Koilliskeskus, Tampere, Inger-Mari Aikio
14.11. klo 17.00 Töölön kirjasto, Siiri Magga-Miettunen

Lisäksi kirjailijat kiertävät kouluissa. Kiertue tuotetaan yhteistyössä saamelaisen erikoiskirjaston kanssa. Kiertuetta tukee Taiteen edistämiskeskus. Yhteistyössä: Lastenkirjainstituutti, Helsingin kaupunki, Tampereen kaupunginkirjasto, Turun runoviikot.

Kirjailijoita voi tilata vierailulle myös kiertueen ulkopuolella Lukukeskuksen tilaajapalvelusta