Kiertueellinen kirjailijavierailuita

Kolme päivää, neljä koulua ja yhdeksän esiintymistä – mistä oikein on kysymys? Pilottihankkeen Kirjailija joka kouluun ensimmäinen kouluvierailukiertue vei Mika Wickströmin toukokuussa Kuopioon, Valtimoon, Mäntyharjulle ja Suomenniemeen.

Miltä useamman päivän mittainen vieraileminen maistui?
-Kyllähän se ihan työstä kävi kaikkine matkustamisineen, mutta pidän itseäni etuoikeutettuna, että sain käteeni valmiin kiertueohjelman matkalippuineen ja minun piti vain hankkiutua oikeaan aikaan oikeaan paikkaan ja sitten esiintyä.

Hankkeen kohderyhmänä on 5.-6.-luokkalaiset sekä yläkoululaiset. Millaista tälle ikäryhmälle oli esiintyä?
– Alakoululaiset on aivan mahtavaa kuulijakuntaa. Heidät kannattaa päästää itsekin ääneen tekemällä heille kysymyksiä, kuten mitä olette lukeneet viimeksi tai mitkä ovat lempikirjojanne. Pienempien kanssa syntyy helposti eloisa keskustelu kirjoista ja kirjailijantyöstä.

Yläkoulu on kirjailijan mukaan haasteellisempi paikka esiintyä, mutta antoisia hetkiä jäi sieltäkin:
-Yläastelaisia on usein vaikeampi haastaa dialogiin, mutta heidätkin saa osallistumaan esimerkiksi pyytämällä miettimään ennalta kysymyksiä. Yritän hakea aina samastumispintaa heihin kertomalla, millainen olin itse heidän iässään, mitä harrastin ja miten kirjat tulivat osaksi elämääni – toisin sanoen miten urheilijapojasta tulikin kirjailija.

Koulujen palaute Mikan kiertueesta oli innostunutta. ”Minusta on tärkeää, että oppilaat näkevät, että kirjailijat ovat tavallisia ihmisiä, jotka kirjoittavat tavallisille ihmisille – jotta kaikki mystisyys aiheen ympäriltä katoaa. Tällaiset vierailut ovat toivon mukaan myös kirjoittamiseen ja etenkin lukemiseen kannustavia.”, sanoo Virve Vainio Kuopion Kalevalan koulusta.

Syksyllä 2012 toteutetaan loput kuusi kiertuetta. Silloin Itä-Suomeen matkaavat Vilja-Tuulia Huotarinen, Markku Karpio, Pasi Lönn, Seita Parkkola (Vuorela), Salla Simukka ja Marja-Leena Tiainen.

Millaisia terveisiä Mika lähettäisi syksyn kiertueiden kirjailijoille tai kouluille?
– Hyvillä mielin matkaan vain tekemään kirjallisuuden apostolintyötä! Jokainen kohtaaminen koululaisten kanssa on ainutkertainen. Niihin kannattaa valmistautua hyvin, mutta spontaani ja elämänmakuinen esitys toimii yleensä paremmin kuin paperinmakuinen luento.