Kiiltomadon toukokuun pääkirjoitus

”Kirjoittamisen opiskelu on jo parantanut suomalaisen kirjallisuuden laatua”, kirjoittaa Risto Niemi-Pynttäri. Kiiltomadon toukokuun pääkirjoituksessa ”Kirjoittamisen oppiminen suuntautuu pois yhdenmukaisesta” hän pohtii kysymystä, miten kirjailijaksi opiskellaan.

Niemi-Pynttäri on kehittänyt yli 10 vuoden ajan Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen opintoja. Ne ovat hänen mukaansa oiva tie kirjailijaksi. Akateeminen vapaus voisi toimia kirjailijaksi oppimisen tyyssijana.

Suomessa voi nykyisin suorittaa ammatillisen tutkinnon kaikilta taiteenaloilta kirjallisuutta lukuun ottamatta. Yhtenäiset opintovaatimukset sopivatkin kirjallisuuteen kenties huonommin kuin muihin taiteisiin. Keskeistä kirjoittamisen opiskelussa on kirjailijaohjaajien asema. ”Sen parantaminen nostaisi kirjallisuutemme tasoa välittömästi”, Niemi-Pynttäri kirjoittaa.

Opiskelun ja taiteen tekemisen ristiriita on tutkintojen yhdenmukaisuuden ja taiteellisen työskentelyn yksilöllisyyden yhdistäminen. Yliopistoympäristössä ristiriita on kuitenkin vältettävissä: ”Siinä missä koulutus vie yhdenmukaisuuteen, opiskelu vie erilaisuuteen”, Niemi-Pynttäri kirjoittaa.