Kirjailijavierailujen määrä kasvussa

Tiedote
14.1.2014

Lukukeskus – Läscentrum ry välitti vuonna 2013 yli 900 kirjailijavierailua pääosin kouluihin ja kirjastoihin. Yhteensä vierailut tavoittivat yli 46 000 henkeä ympäri Suomea.

Lukukeskus on Suomen keskeisin kirjailijavierailujen välittäjä ja lukemista edistävä järjestö. Valtakunnalliset vierailumäärät ovat kasvaneet tasaisesti.

Vierailuista lähes 80 % suuntasi vuonna 2013 kouluihin.

”Lukukeskus on yli 40 vuotta tehnyt töitä lasten ja nuorten lukuharrastuksen tukemiseksi erityisesti kirjailijavierailutoiminnan kautta. Onnistunut kohtaaminen kirjailijan kanssa sytyttää kipinän kirjallisuuteen ja parantaa lukumotivaatiota usein pitkäkestoisesti”, toiminnanjohtaja Tomi Purovaara sanoo.

Kirjailijavierailut tukevat merkittävästi kirjailijoiden työllistymistä sekä kulttuurin valtakunnallista saavutettavuutta. Lukukeskus välittää vierailuja sekä suomeksi että ruotsiksi ympäri Suomea.

Lukukeskus pyrkii nostamaan esille kirjallisuuden monipuolisuutta välittämällä kaunokirjailijoiden lisäksi mm. runoilijoita, tietokirjailijoita, kuvittajia ja kääntäjiä. Lukukeskus hoitaa vierailujen tuotannon, mutta tilaajat maksavat kirjailijoille vierailupalkkion.

Vuonna 2012-2013 toteutettiin erillistuella myös suositut Kirjailija joka kouluun- sekä En författare till varje skola -hankkeet, jotka tavoittivat yhteensä lähes 8 000 oppilasta. Hanke haastaa kunnat osallistumaan kirjailijakiertueeseen 1 € omavastuuosuudella per oppilas. Vuonna 2013 kiertueet toteutettiin Väli-Suomessa sekä ruotsinkielisissä rannikkokunnissa. Hanke toteutettiin yhteystyössä kuntien sivistysjohtajien kanssa ja rahoitettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella, Wihurin säätiön, Svenska Kulturfondenin, Konstsamfundetin ja Otavan Kirjasäätiön tuella sekä koulujen omavastuuosuuksilla.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Tomi Purovaara, tomi.purovaara@lukukeskus.fi, 045 1438040
dev.mediapool.fi/lukukeskus

Lukukeskus – Läscentrum ry on Suomen keskeisin lukemista edistävä järjestö ja kirjailijavierailujen välittäjä. Kirjailijavierailujen lisäksi Lukukeskus järjestää lukukampanjoita ja toimii lukemisen ja lukutaidon asiantuntijajärjestönä. Lukukeskus julkaisee kolmea arvostettua kirjallisuuslehteä, lapsille suunnattua Vinskiä, nuorten Lukufiilistä sekä kritiikkiverkkolehti Kiiltomato – Lysmaskenia.