Kirjallisuuden kynnyskysymykset

KiiltomatoWSOY:n kotimaisen kirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson kirjoittaa Kiiltomadon marraskuun pääkirjoituksessa kustantamoiden tilanteesta Suomessa:

”Tulin Avaimesta WSOY:lle kaksi ja puoli vuotta sitten, ja olen ollut yllättänyt siitä, miten samanlaisia pienen ja ison kustantamon haasteet ovat”, Carlson kirjoittaa. Hän vertaa pientä kustantamoa suureen:

”Pienen kustantamo toimintaa arvostettiin. Siitä sai hyvän mielen mutta kirjamyyntiin se ei vaikuttanut. Ison kustantamon toimintaa arvostellaan usein. Joskus mietityttää, vaikuttaako se kirjamyyntiin.”

Kun rakkaus ei riitä, osa 2 -pääkirjoituksessa Carlson avaa kustannustoiminnan murroksia viime vuosien aikana. Kirjamyynnin lasku on asettanut kustantamot kummalliseen tilanteeseen, jossa niiltä vaaditaan sekä entistä suurempia ponnistuksia markkinoinnin eteen että liiallisen kaupallisuuden välttämistä.

Eripuran lietsomisen sijaan Carlson listaa seitsemän asiaa, joita hän toivoo kaikkien kirjallisuusalan toimijoiden edistävän yhdessä.

Lue koko pääkirjoitus.