Kirjallisuus valtasi Lintsin

Lukukeskuksen ja Linnanmäen yhteistyössä järjestämät Kirjafestarit tarjosivat työpajoja, tarinakonsertteja ja kirjailijaesiintymisiä 3.-6.6.

Festareiden avauspäivänä ohjelmisto kietoutui Jännitys-teeman ympärille. Estradilla nähtiin nuortenkirjailijat Salla Simukka ja Seita Vuorela sekä dekkaristina ansioitunut Matti Rönkä. Merimaailman kahvilassa kummitustyöpajaa ohjasi nuortenkirjailija Terhi Rannela.

Vaykka_kello_pienempi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Mauuumauuu”, aloitti Maukka kirjafestarit Linnanmäen Estradilla. ”Väyyyyy”, vastasi Väykkä ja heilutteli yleisölle kättään. Maukka ja Väykkä hurmasivat pienet – ja vähän isommatkin – katsojansa tarinalla jalkapallo-ottelusta sekä filosofisilla pohdinnoilla elämän jatkuvuudesta. Kissa ja koira kertoivat yleisölle myös kummitusjuttuja: Maukka tarinoi hyytävän synkästä talosta ja Väykkä hauskuutti kummitustarinalla puutarhanhoidosta. Tarinakonsertin kertoi satuhahmot luonut kirjailija Timo Parvela ja säesti muusikko Maija Ruuskanen.

 

Noronen_Torikka_lapset_pienempi

 

 

 

 

 

 

 

Keskiviikkona, Hämmästys-teemapäivänä, kirjailija Paula Norosen esitykseen pääsi mukaan myös yleisö. Norosen ja juontaja Taru Torikan johdolla viisi tyttöä kehitteli kukin oman supersankarihahmonsa, sankarille sopivan supervoiman sekä tietenkin vastustajan. Norosen Supermarsu-sarjan esittelyn innoittama ideointi tuotti mielikuvituksellisia hahmoja kuten Superkala, Supermetrilaku ja Super-Halloween.

Risto_Rappaaja_pysty_pienempi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Estradilla esiintyivät myös runoilija Ilpo Tiihonen sekä kirjailija Johanna Sinisalo. Lisäksi ohjelmaan kuului Antti Halmeen vetämä Atlantis-sankarityöpaja. Rollen Tuvalla pääsi tapaamaan Risto Räppääjää.

Kolu_Torikka_yleisoa_pienempi

 

 

 

 

 

 

 

Ilo-teemaisena päätöspäivänä Estradin valloitti nuortenkirjailija Siri Kolu, joka kertoi suositusta The Rosvolat -sarjastaan sekä PI – Pelko ihmisessä -teoksestaan. Hymyilevä Kolu antoi esiintymisensä lopuksi yleisölle vielä erinomaisen neuvon kesälomalle: ”Lukekaa paljon kirjoja tänä kesänä ja syökää jäätelöä!”

Rantala_nimmarijono_pienempi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madventures-matkaaja Riku Rantala antoi yleisölle matkatarinoinnin lomassa lukuvinkin: hän kehotti kaikkia tutustumaan Salman Rushdien teokseen Shalimar, ilveilijä, joka on ”sukukertomus, mutta myös tarina siitä, miten terrorismi syntyy ja miten Intian kaunein maakunta syöksyy mielisairauteen, hulluuteen ja uskontojen väliseen sotaan”. Rantala jutteli viimeisimmästä matkakirjastaan Mad World – Seikkailijan Atlas (2011) sekä Tuomas ”Tunna” Milonoffin kanssa työn alla olevasta teoksesta, joka on työnimeltään ”Madventuresin maailmanselitys”. Esiintymisen jälkeen nimikirjoitusten ja kaverikuvien pyytäjiä riitti jonoksi asti.

Kirjailija Riikka Pulkkinen jakoi muistojaan kesätöistä Linnanmäellä sekä ajatuksiaan chick-lit-kirjallisuudesta. Torstaina pääsi halutessaan sukeltamaan myös sarjakuvien maailmaan; sarjakuvataiteilija Joonas Lehtimäen työpajan teemana oli ”Superhauskahuumorisarjakuva”. Liikkeelle lähdettiin oman sarjakuvahahmon luomisesta.

Lehtimaki_pienempi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Kaisa Silvo