Kirjoittamisen jäljillä: Matti Rönkä

”Televisiossa kuulemme asiallisen puheäänen, mutta lämpimän vaikutuksen minuun teki sähköpostiviestin vastaus ’selevä’”, esittelee Päivi Hytönen pöydän takana istuvan toimittaja ja kirjailija Matti Röngän.

Alkamassa on Maunulan kirjaston syksyn kirjailijavierasilta, joka järjestetään yhdessä Lukukeskuksen ja Suomenkielisen työväenopiston kanssa. Röngän kirjoja on laitettu esille pöydän kulmalle. Joukossa on myös uusin romaani, Kärppä-sarjan viimeinen osa Levantin kyy.

Työväenopisto järjestää säännöllisesti kirjailijavierailuja kirjastoihin. Opetussuunnittelija Päivi Hytönen kertoo, että kävijämäärät vaihtelevat tilaisuuden mukaan, mutta tänään kuuntelijoita on saapunut paikalle hyvin. Yleisössä istuu muun muassa Orvokki Taskinen, joka lukee mielellään jännityskirjallisuutta ja on tämän vuoksi tullut kuuntelemaan Rönkää.

”Kirjastot ovat itselleni läheisiä, nostalgisia paikkoja. Olen Kuusjärven sivukirjaston kirjastokortin lainaaja numero 99”, Rönkä aloittaa vierailun. Hän muistelee merkittävää hetkeä, jolloin sai opettajalta luvan mennä aikuisten hyllylle valitsemaan. Tunnelma on kotoisa kirjahyllyjen keskellä, kun Rönkä puhuu toden ja fiktion suhteesta. ”Romaani on kuin talo ja faktatieto tontti”, hän opastaa.

Rönkä ei alun perin ajatellut kirjoittavansa kirjasarjaa tai edes kirjaa. Neljissäkymmenissä oleva Rönkä sai kouluttautumislomaa silloisesta pestistään Ylen tv-uutisten päällikön virasta ja lähti Yhdysvaltoihin opiskelemaan dokumenttielokuvaoppia. Rönkä kuitenkin hylkäsi pian ajatukset elokuva-alasta ja alkoi miettiä kirjan kirjoittamista.

”Tiesin ja luotin siihen, että osaan kirjoittaa lauseita, jopa kauniita lauseita, mutta romaanin muoto hirvitti”, Rönkä sanoo. Hän ei halunnut kirjoittaa perinteistä pohjoismaalaista dekkaria poliisiryhmineen. Vähitellen alkoi hahmottua inkeriläisen paluumuuttajan Viktor Kärpän hahmo.

Matti Rönkä on julkaissut tähän mennessä seitsemän romaania ja hän kuuluu Suomen myydyimpien dekkaristien joukkoon. Ensimmäisestä Kärppä-romaanista Tappajan näköinen mies on ehditty julkaista jo tv-sarja Maikkarilla. Vastaanotto kustantajien taholta oli kuitenkin aluksi empivä ja mediankin huomio heräsi vasta kolmannen kirjan Ystävät kaukana kohdalla, kun teos voitti arvostetun ruotsalaisen Glass Key -dekkaripalkinnon 2007.

Vierailun lopussa yleisö haluaa tietää, loppuuko Viktor Kärpän tarina todella tähän. ”Sarjat pitää lopettaa, ja minua pelottaa, että Kärpälle käy huonosti. Hänellä on kiltin miehen syndrooma”, Rönkä selittää. Kirjailijavierailuilla Rönkää sen sijaan nähdään varmasti myös jatkossakin, sillä hän ei arkaile puhua keskeneräisistä asioista.  Kirjailija myös arvostaa sitä, että vierailuilla kohtaa oikeat lukijansa. ”Ehkä kirjoitan seuraavaksi vielä ensimmäisen oikean romaanini”, Rönkä toteaa.

Lisää vierailukokemuksia täällä.

Kuva ja teksti: Elisa Grönholm