Etusivu >

KULPS-kirjailijat syksy 2021

KULPS-kirjailijat syksyllä 2021

Elisabet Aho

Kerron kirjailijan työstä ja kuinka kirja syntyy. Mistä siihen löytyvät paikat ja ihmiset. Kerron, kuinka aloin kirjoittaa lapsille ja nuorille ja miksi historia kiinnostaa minua. Kysyn, minkälaisia kirjoja on hauska lukea? Mistä innostus, silloin kun itse kirjoitat. Lukemalla ja kirjoittamalla pääsee menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Kumpaan haluaisit mennä?

Kuva: Linda Rosendahl

Riikka Ala-Harja

Teen kirjailijavierailuja sekä vedän alakoululaisille Ebba-työpajoja, joissa pohditaan Ebba-romaanisarjassa esiintyviä perheitä: eroperheitä, yhden vanhemman perheitä, sateenkaariperheitä, uusperheitä, kahdessa maassa asuvia.

Kuva: Jonne Räsänen/ Otava

Saku Heinänen

Vierailuilla kerron työstäni kirjailijana ja kuvittajana. Esimerkkien kautta näytän, mistä tarinankerronnassa on kyse, miten kertomuksessa pääsee alkuun ja miten omaa tarinaa voi kehittää. Valitsen vierailulle teeman, jota oppilaat voivat miettiä etukäteen. Tällaisia aiheita ovat olleet mm. muutos, käänne, hahmo ja toinen maailma. Sovitan esitykseni aina kuulijoiden iän ja mahdollisten toiveiden mukaan.

Kuva: Pertti Nisonen / Tammi

Vuokko Hurme

Vuokko Hurme on lastenkirjailija, jonka tuotantoon kuuluvat tietokirjat, kuvakirjat ja romaanit. Etävierailun aikana Hurme kertoo kirjailijan työstä ja kirjoistaan, mm. Huimaa- ja Värikkäät-kirjasarjoistaan.

Kuva: Riikka Sipilä

Siri Kolu

Puhun tuotannostani, kirjailijantyöstä ja Rosvoloiden synnystä. Mukana myös Villitalo ja Seikkailujen aapinen.

Tomi Kontio

Pienenä poikana haaveilin lentäjän ammatista. Oli myös hetkiä, jolloin olin varma, että isona minusta tulee lääkäri. Mutta sitten tarinoiden ja kielen lumo veivät minut mukanaan. Minusta ”tuli se poika, joka kirjoittaa runoja ja lauluja”

Muistojen ja tarinoiden avulla kerron omasta tiestäni kirjailijaksi, mutta myös siitä, miten mielikuvitus ja tarinat, kielen ja kirjallisuuden ihmeellinen maailma rikastuttavat meidän kaikkien elämää, auttavat ratkaisemaan ongelmia, tarjoavat lohtua ja empatian tunteita – niin samastumisen kuin vihastumisenkin kohteita.

Kerron myös hieman kirjailijan työpäivästä, arjesta kirjojen takana. Vierailun lopuksi oppilaat voivat esittää kysymyksiä. Tämä on spontaani ja keskusteleva osuus, mutta opettaja ja oppilaat voivat valmistella kysymyksiä myös etukäteen.

Kuva: Tomi Kontio

Maria Kuutti

Olen kangasniemeläinen lastenkirjailija, äidinkielenopettaja, kirjastonhoitaja ja sanataideohjaaja. Kirjoitan paitsi Anna ja Elvis – myös Onni ja Aada -sarjaa. Olen tehnyt koulu-, päiväkoti- ja kirjastovierailuja eri puolilla Suomea vuodesta 2015.

Keskustelen vierailuilla kirjoista, lukemisesta ja kirjailijan työstä sekä teetän sanataidetehtäviä. Esiintymiseni ovat hyvin vuorovaikutteisia, ja ne on muokattu yleisön iän mukaan. Hyvällä tuurilla virtuaalivierailulla saattaa vilahtaa ikioma lukucollieni Tepsu!

Kuva: Päivi Kettunen

Roope Lipasti

Roope Lipasti kertoo kirjoista ja kirjoittamisesta, tarinoidensa synnystä ja lukemisen tärkeydestä sekä vastailee oppilaiden kysymyksiin. Hänellä on valmiina kullekin ikäryhmälle räätälöity kokonaisuus, joka sisältää aina myös hiukan ääneenluentaa ja vuorovaikutteisuutta – sen verran mitä virtuaalivierailu antaa myöten.

Kuva: Vesa-Matti Väärä, WSOY

Jari Mäkipää

Kirjailija-käsikirjoittaja Jari Mäkipää kertoo, kuinka hänen tarinansa syntyvät kirjasarjoihin Etsiväkerho Hurrikaani ja Masi Tulppa. Entä miten kirjojen kirjoittaminen eroaa televisio-ohjelmien käsikirjoittamisesta?

Kuva: Pertti Nisonen, Tammi

Veera Salmi

Mistä tarinat löytyvät?
Vierailulla kuulet vaikkapa sen, että kuka kirjojeni hahmoista löytyi torilta, kuka roskakatoksesta, kuinka lapset onnistuvat pakenemaan autiosaarelle, tai mihin kirjailija tarvitsee vakoilun ja salakuuntelun taitoja. Voin myös rakentaa vierailun toiveitanne vastaavaksi. Jutellaan vaikka kirjoittamisesta, tai juuri lukemastanne kirjastani, tai lukemisen vaikeudesta ja ihanuudesta yleensä.

Kuva: Dorit Salutskij, Otava

Tuutikki Tolonen

Virtuaalivierailuni aikana kerron, miten minusta tuli ensin lukija ja sitten kirjailija. Kerron kirjailijan työstä sekä tarinoiden keksimisestä ja aiheiden löytämisestä: kuinka katsella maailmaa tarinankertojan – tai tarinan etsijän – silmin? Vastaan mielelläni oppilaiden kysymyksiin, jotka voivat hyvin olla jo etukäteen mietittyjä tai vaikka vasta vierailun aikana mieleen juolahtaneita. Kirjoistani tutuimpia lapsille ovat luultavasti Mörkövahti- ja Agnes-sarjat, joita on myös käännetty useille eri kielille. Kirjoittamisen lisäksi olen opettanut yli kahdenkymmenen vuoden ajan sanataidetta (eli luovaa kirjoittamista, tarinointia ja kirjallisuutta) lapsille ja nuorille.

Kuva: Mika Nuorva