KULPS! – KIRJAILIJOIDEN TYÖPAJAT 2019–2020
Reeta Aarnio (3.–10. lk)
Olen helsinkiläinen kirjailija sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja yläkoulussa. Ensimmäinen kirjani oli lasten fantasiakirja Maan kätkemät.
Pidän kirjoittamisen työpajoja lapsille ja nuorille. Suunnittelen mielelläni työpajan sisällön ryhmän toiveiden mukaan ja käytän työpajoissa myös toiminnallisia menetelmiä.
Työpajan aihe voi olla 3.-6-luokkalaisille esimerkiksi fantasia (kirjoitetaan fantasiakertomuksia, kehitellään hahmoja ja luodaan omaa fantasiamaailmaa) tai runous (leikitellään sanoilla ja kirjoitetaan runoja erilaisilla tekniikoilla). Yläkoululaisten kanssa aiheeksi voidaan valita vaikkapa scifi (keskustellaan ja kirjoitetaan mahdollisista
tulevaisuuksista).
Kerron myös mielelläni kirjoittamisesta, kirjailijan työstä ja omien kirjojeni synnystä.
Kuva: Kari Hautala, Otava
Antti Halme (4.–7.lk)
Sankaripaja – taotaan yhdessä elävä legenda Agentti Marie Curious? Hämppäripoika? Haltijakuningatar? Cowboy John Hurjavaara? Millainen on sinun ikioma sankarisi? Tässä työpajassa se herää henkiin. Pohdimme koukuttavan sankarin reseptiä, suunnittelemme oman sankarin hahmolomakkeen avulla ja tutustumme tarinankerronnan saloihin. Kuulemme myös kirjailijan työstä ja tarinaaiheiden ideoinnista. Työpaja innostaa kirjoittamaan omista lähtökohdista käsin, oman sankarihahmon kautta.
Kuva: Pekka Holmström
Joonas Lehtimäki (3.–10.lk)
(SARJAKUVA)STRIPPITYÖPAJA Tässä työpajassa jokainen voi olla oman elämänsä Milla Paloniemi tai Pertti Jarla, todisteeksi tästä jää superhauska huumorisarjakuva! Sarjakuvan tekeminen käydään läpi ideoinnista ja hahmon luomisesta aina luonnosteluun ja viimeistelyyn. Ainoa vaatimus osallistumiselle on kirjoitustaito, eikä sekään ole ihan välttämätöntä.
Joonas Lehtimäki on aiemmalta koulutukseltaan luokanopettaja ja tekee nyt lopputyötä sarjakuvan komiikasta TaiK:ssa. Hänen sarjakuviaan on julkaistu mm. Hesarin Nyt-liitteessä ja Ilta-Sanomissa.
Anniina Mikama (3.–10. lk)
Olen Anniina Mikama, helsinkiläinen kirjailija ja kuvittaja. Kirjoitan sekä lasten tietokirjoja että nuorten seikkailuromaaneja. Pidän 3–10 -luokkalaisille työpajoja, joissa opetellaan helppojen harjoitustehtävien kautta juonen rakentamista, henkilöhahmojen kehittelyä ja kirjallisten tyylikeinojen hallintaa. Myös kuvituksen ja tekstin yhdistäminen yksin tai parityöskentelynä on mahdollinen työpajan aihe. Suunnittelen opetussisällön aina osallistujien iän mukaan.
Kuva: Maaseudun Tulevaisuus Jarkko Sirkiä
Tomi Pulkkinen (3.–4. lk, erityisesti S2-oppilaat)
Tomin laulupaja
Kesto: 1,5 h
Lauluntekijä Tomi Pulkkisen (FM, kirjallisuudentutkimus) lauluntekotyöpajassa oppilaat pääsevät
tekemään lauluja omista lähtökohdistaan, aiheena etenkin oma lähiympäristö. Laulu äänitetään
lopuksi. Paja sopii kaikentasoisille kielenkäyttäjille, jokainen voi osallistua omalla tavallaan.
Laulunteossa oppilaat tutustuvat kielen rakenteisiin, löytävät kielen ilon ja huomaavat oman
lähiseudun arvon.
Kuva: Joel Jaakkola
Nadja Sumanen (5.–10.lk)
Unesta tarinaksi -sanataidetyöpajassa kirjoitetaan sanalliseen muotoon oma uni. Ohjaaja alustaa teemaa kertomalla ”unen anatomiasta”, sekä lukemalla mm. kirjojen henkilöiden näkemiä unia. Unen kirjoittamisen ja työstämisen kautta osallistujat tekevät tutkimusretken omaan mielenmaailmaansa sekä tulevat kirjoittaneeksi tarinan, johon mielikuvituksemme harvemmin päivällä yltää. Mikäli joku ei muista yhtään unta, ei hätää, asiaan on ratkaisu! Kirjailija, toimintaterapeutti Nadja Sumanen, jolta on julkaistu kaksi nuortenromaania: Rambo, joka voitti vuonna 2015 Otavan nuortenromaanikilpailun sekä Junior Finlandia – palkinnon, sekä Terveisin Seepra (2017).
Kuva: Arto Wiikari
Katri Tapola (3.–4. lk. + ala-asteen valmistavat luokat)
Satuja ja sananviljelyä
Tärkeintä kirjallisuuslähtöisessä sanataidetyössä (satuhetki + työpaja) on kohtaaminen ja läsnäolo. Omat satuhetkeni on suunnattu 3. – 4. -luokille ja ala-asteen valmistaville luokille. Mukanani kulkee satulaukku, jossa on kirjojen lisäksi pientä rekvisiittaa sekä mm. Kauniiden sanojen suomi-arabia sanakirja. Lukuhetki rauhoittaa johdattaen kauniiden sanojen, hyvää tekevien tarinoiden ja oman sisäisen tilan ja todellisuuden luo. Tärkeää on tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen, ikuiset inhimilliset arvot sekä ilo ja hyvä olo. Lastenkirjalla on olennainen merkitys myös kotoutumisen välineenä, jos ryhmässä on maahanmuuttajataustaisia lapsia. Työpajavaihtoehtoja/harjoituksia minulla on useampia, sen mukaan minkä sadun luettavaksi valitsen. On tärkeää, millaisia sanoja viljelemme: sanoista voi punoa lauseita, lauseista syntyy tarinoita ja tarinoilla saa ihmeitä aikaan!
Kuva: Milka Alanen
Tuutikki Tolonen (3.–5. lk)
Salaiset asukkaat -työpaja. Todennäköisesti emme ole täällä yksin, vaan kaikkialla ympärillämme kuhisee elämää: ennen näkemättömiä lajeja, merkillisiä olentoja, kokonaisia tuntemattomia kansakuntia outoine tapoineen! Merkkejä on helppo löytää, kun osaa etsiä oikeista paikoista. Sanataidepajassa tallennetaan löytyneiden olentojen elämää ja kulttuuria kirjoittamalla, piirtämällä ja valokuvaamalla. Ryhmä voi halutessaan jatkaa teemaa koulussa, ja koota työpajan tuotoksista pienen näyttelyn. Työpaja sopii n. 3.-5.-luokkalaisille ja sen vetää kirjailija, sanataideopettaja Tuutikki Tolonen. Kesto 90 min. Tarvitaan: 1)Kirjoitus- ja piirustusvälineet (kynä, vihko tai irtopaperia, puuvärejä jos mahdollista) 2)Puhelimen kamera, tavallinen digikamera tai tabletti valokuvaamista varten. Oppilaat voivat kuvata myös 2–4 oppilaan ryhmissä, jolloin kaikilla ei tarvitse olla omaa kameraa.
Kummitusjuttupaja: Veitsi vilahtaa, kurkku katkeaa… Onko mitään hauskempaa ja hykerryttävämpää kuin kummitusjutut? Pajassa kehitellään oma kummitus (tai muu outo olento) ja opitaan kummitusjutun perusteet. Omien juttujen kertomista voi jatkaa koulussa.
Työpajojen vetäjä Tuutikki Tolonen on lastenkirjailija sekä vastaava sanataideopettaja helsinkiläisessä Annantalon taidekeskuksessa.
Kuva: Karoliina Ek /Tammi