Kulttuuri, raha vai politiikka?

KiiltomatoLukukeskuksen uusi toiminnanjohtaja Ilmi Villacís kirjoittaa Kiiltomadon tammikuun pääkirjoituksessa ”Kulttuuri, raha vai politiikka?” kulttuurin vaikuttavuudesta.

”Kulttuuripolitiikasta puhuttaessa tulee usein miettineeksi, mikä tulee ensin: kulttuuri, raha vai politiikka? Minusta tuntuu, että rahasta ei puhuta yhtä paljon minkään muun kuin kulttuurin yhteydessä”, Villacís kirjoittaa.

Valtion rahanjakokoneisto toimii pitkälti vertailukelpoisen numerotiedon varassa, ja muille mittareille on vähän tilaa. Poliittisessa päätöksenteossa lähes kaiken on alistuttava mitattavaksi, mukaan luettuna kulttuuri.

Kulttuuripolitiikan tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että kulttuurin tärkeimmät vaikutukset jäävät huomaamatta, kun analysoidaan helposti mitattavia asioita. Vaikka julkinen rahoitus on kulttuurille elinehto, sen ei tarvitse ajaa kulttuuriväkeä puolustuskannalle.

Kulttuurityö tulisikin Villacísin mielestä hahmottaa kokonaisvaltaisemmin. Alan sisällä keskuudessa kaikki puhuvat nyt kulttuuripolitiikasta. Olisi tärkeää, että kulttuuriväki näkisi tehtävänsä yhteisenä laaja-alaisena kokonaisuutena: ”ajatellaan isosti ja asetetaan tavoitteet kattoon.”

Lue koko pääkirjoitus.