Läsrörelsen i skolan får barn och unga att öppna boken
12.3.2019

Läsrörelsen i skolan är en landsomfattande tvåspråkig kampanj som lyfter fram läsning med skolevenemang, författarbesök och ordkonstverkstäder i daghem och skolor.

Läsrörelsen i skolan är ett svar på lärare som bett om draghjälp för att få elever att läsa. Kändisarna, läsande förebilder från olika områden, musiker och tv-profiler lockar med sina personliga historier eleverna att ta tag i en bok.

Sex svenskspråkiga evenemang har hållits eller hålls i Grankulla, Lovisa, Tammerfors, Pargas, Jakobstad och Esse. Evenemangen dras av en kändis, Jonathan Granbacka från Buu-klubben, sportjournalisten Antti Koivukangas, sångaren Tika Sevón eller personal från skolan, som samtalar med stjärnförfattare som Karin Erlandsson, Eva Frantz, Annika Sandelin och Malin Klingenberg.

Tio författarbesök hålls med Carina Wolff-Brandt, Annika Sandelin, Sanna Sofia Vuori, Maria Turtschaninoff, Alfred Backa, Eva Frantz, Anna Härmälä, Yvonne Hoffman och 15 verkstäder med Sydkustens ordkonst, Annika Sandelin, Maria Turtschaninoff, Malin Klingenberg, Anna Härmälä, Karin Erlandsson och Mia Franck.

Läsrörelsen i skolan samlar också in tips för läsfrämjande jippon och tips som skolorna kan dela med sig av till varandra på en webbplats.

Den 11 mars träffade X-factorsegraren Tika Sevón och deckarförfattaren Eva Frantz 180 elever från åk 7 och 8 i Lovisanejdens högstadium.

Det blev tydligt hur ett evenemang av det här slaget både sänker tröskeln och uppmuntrar eleverna att intressera sig för böcker.

Så här summerade Frantz sitt budskap till ungdomarna: ”Jag tycker det är viktigt att avdramatisera läsningen. Läs det du vill, all läsning är bra fastän man inte slukar ryska klassiker vid frukostbordet. Önskar också själv att någon ruskat om mig när jag var i tonåren och förklarat att det inte var nödvändigt att försöka vara bra på allt. Jag hade gott kunnat kosta på mig att vara en glad medelmåtta i flera ämnen och sparat entusiasmen för de skolämnen jag verkligen brann för. I vuxen ålder har jag märkt att de grejer som jag var lite blyg för som ung är just de egenskaper jag drar störst nytta av i dag. Förmågan att skriva både spännande och roligt, att jag är lite lillgammal, min töntiga musiksmak – allt har jag haft nytta av som vuxen!”

Tika instämmer med att påpeka att ”Läsning är något man ska njuta av, och inte pina sig igenom”. Hon trivdes med den varma stämningen och eleverna som både lyssnade och skrattade.

Tre elever, Axel Mickos, Clara Vaenerberg och Walter Nyström sade efter evenemanget att de läste mycket när de gick i lågstadiet, men att de nu hinner med mindre. Skolarbete och träningar tar mer tid, och det är svårare att hitta böcker som intresserar. Mest uppskattar de fantasy och deckare – genrer som representeras bland de författare som reser runt.

Läsrörelsen i skolan vill nå ut till elever, men också ge lärare tips om nya verksamhetsmodeller för läsning och modersmålsundervisning, uppgifterna och ordkonstprogrammen tar den fenomenbaserade undervisningen i beaktande, och arbetar gärna ämnesöverskridande.

Läsrörelsen i skolan