Läsveckan lockar hela finland till läsning

Meddelande 26.4.2019

Bibliotek, skolor, daghem och arbetsplatser har aktivt deltagit i Läsveckan. Vi firar böcker och läsning hela veckan och det ordnas evenemang överallt i Finland. Läsveckans tema Hela Europa läser! inspirerar olika aktörer att ordna jippon kring läsning och litteratur. 

 

Jippon inspirerar till läsning

Läsveckans tema har inspirerat bibliotek, boktpratare och bokbloggare att tipsa om översättningslitteratur såväl live, på video, sociala medier och med tipskort. Här kan du bekanta dig med Läsveckans uppgifter. I mellersta Finland gömde och letade man efter böcker, Läsmormödrar och -farfäder läste sagor med djurmotiv, för att nämna ett par exempel.

 

På bibliotek och i skolor firade man läsning på olika fantasifulla sätt

Många bibliotek annonserar Läsveckan med ett digert program. Man har sammanställt böcker och hyllor med boktips. På några bibliotek sammanställde personalen överraskningsväskor med olika teman som kunderna får låna, Berghälls bibliotek utmanar besökarna att läsa minst tio sidor per dag, Odet ordnade Open mic för ungdomar. I biblioteket i Hankasalmi ordnade man Läsbingo, på Rovaniemi bibliotek utlyste man en timmes läsro och i Jyväskylä höll man Diktkaraoke.

Skolorna aktiverade sig också kring läsning. Eleverna i Tampereen klassillinen lukio högläste noveller på scen, eleverna i Moisio läste på rasterna, i Jyväskylän lyseo gömde man böcker försedda med tipskort. Idrottsstuderanden besökte Hietakumpu lågstadium och läste högt för eleverna där och i Pateniemiemen koulu kunde man få läsro i en läshörna.

Arrangörerna berättar om sitt program under Läsveckan på sociala medier: #lukuviikko2019 #lukuviikko #kokoeurooppalukee #europereads.

Temat för den nationella Läsveckan 2019 är Hela Europa läser. Man läser allt mindre och den försämrade läskunnigheten är en gemensam angelägenhet för hela Europa. Temat baserar sig på det europeiska läskunnighetsforumet EUReads kampanj Europe Reads.

 

Du hinner ännu med: www.lukuviikko.fi