Löytyykö tälle kirjalle lukijoita?

Kirjankustantaminen on yksityistä liiketoimintaa, joka ei nauti valtion ja kuntien tukea muiden kulttuuri-instituutioiden kuten teattereiden, museoiden ja orkestereiden tapaan.

”Suomessa on teattereita joiden julkinen tuki on 90 prosenttia niiden budjetista. Tämä auttaa pitämään lipunhinnat kohtuullisina ja helpottaa monipuolisen ohjelmiston ylläpitämistä. Jos halutaan säilyttää elinkelpoinen kustannustoiminta, olisiko infrastruktuurin tukemista syytä pohtia?” kysyy Kustannusosakeyhtiö Tammen kustannuspäällikkö Hannu Harju Kiiltomadon tammikuun pääkirjoituksessa.

Yksinkertaisin tapa olisi Harjun mukaan laskea kirjojen arvonlisäveroa.

”Jokainen julkaistu kirja on yritys lunastaa kirjallisuuden merkitys lukijalle. Liiketoimintana kustantaminen on myös sijoitustoimintaa, jossa satsataan kiinnostaviin tekijöihin ja käsikirjoituksiin, joiden uskotaan jollain aikavälillä löytävän lukijansa ja panostuksen täten kannattavan”, Harju kirjoittaa.

Hän uskoo, ettei kirjan merkitys ole katoamassa, mutta vaatii alaa pitämään julkaisumäärät kohtuullisina, jotta merkitykselliset kirjat eivät katoaisi. Tiukka nimikekuri tervehdyttää hänen mukaansa kustannustoimintaa ja vähentää jokavuotista surutyötä löytymättömien lukijoiden takia.

http://www.kiiltomato.net/