Abigail Gibbs: Illallinen vampyyrin kanssa

Abigail Gibbsin esikoisromaanin päähahmo Violetin seikkailu alkaa Trafalgarin aukiolta. Jouduttuaan todistamaan keskellä yötä tapahtunutta skandaalia Violet kaapataan eriskummallisten tappajien matkaan. Hämmentynyt, pelokas ja vihainen nuori naisenalku ei ymmärrä millaisiin tapahtumiin hän on läsnäolollaan sekaantunut. Ja millaisten tapahtumien keskipisteenä hän pian tulee olemaan! Aina elämä ei mene niin kuin on suunnitellut (tai kaikki ole sitä mitä on luullut) varsinkaan jos joutuu vampyyrien kanssa tekemisiin.

”Sinulla ei ole valinnan varaa. Ei koskaan ollut! Kukaan ei valitse kohtaloaan kun joutuu tekemisiin pimeyden olentojen kanssa. Ei kukaan! Herää nyt tai kuole unissasi, typy!”

Tapahtumien suunta tuntuu välillä vaihtuvan liian tiuhaan tahtiin, mikä alussa vaikutti hieman teennäiseltä, mutta pidemmälle luettuna kirjan ”rytmiin” tottuu. Henkilöiden toiminta- ja ajattelutavat eivät aina tuntuneet loogisilta, mikä häiritsi lukuelämystä. Vaikkakin kirjassa avataan pikkuhiljaa katsojan silmiä tapahtumille, se jättää silti jälkeensä litanian kysymysmerkkejä. Osittain juuri siksi jää kirjan luettuaan janoamaan seuraavaa osaa. Osittain taas mielenkiinnosta; kirja tuntuu olevan alku suuremmalle kertomukselle, luettuaan on saanut vasta pienen raapaisun houkuttavasta tarinasta.

Vaikka kirja onkin täysin viihteellinen opus, jotkin kysymykset laittavat lukijan miettimään asioita. Määrätty kohtalo vastaan vapaus valita ja olla millainen haluaa, sekä tehdä mitä haluaa, ristiriidat moraalikysymysten välillä. Moraaliarvot taistelevat voimakkaasti toisiaan vastaan, käsitykset hiipuvat ja venyvät, mikä on oikein ja mikä väärin? Tappaminen, hyväksikäyttö, kidutus, poliittiset kiistat. Vaikka tapahtumat tuntuivat välillä ylidramaattisilta, ne tempaisivat lukijan täysin mukaansa.

Himoa, kauhua, rakkautta, väkivaltaa, seksiä.. Siis perinteistä vampyyri kirjallisuutta. Mutta mikä erottaa tämän teoksen kaikista muista vastaavista? Olisiko kirjailijan nuori ikä? En osaa vastata. Kirja on kuitenkin kokonaisuudessaan viihdyttävä lukukokemus ja voinkin suositella sitä lämpimästi vastaavan kirjallisuuden ystäville.

4/5