Cornelia Funke: Reckless – Kiveen kadonnut

Jacobin ja Willin isä John Reckless on kadonnut oudoissa olosuhteissa. Huolissaan oleva Jacob löytää isänsä työhuoneesta viestin: ”Peili aukeaa vain sille, joka ei näe itseään”.

Peili avaa Jacobille toisen maailman, paikan täynnä seikkailuja, joihin kadota viikoiksi Willistä tai muusta perheestään välittämättä. Maailma pysyykin salaisuutena vuosikaudet, kunnes kerran Will päättää seurata veljeään. Harmittomalla idealla vain sattuu olemaan karmea kohtalo, sillä se mikä kerran oli ollut Willin iho, kasvaa nyt jadekiveä haltiattaren kirouksen voimasta. Jacob Recklessillä on edessään elämänsä vaikein tehtävä. Hän ei kuitenkaan ole yksin, sillä mukana pelastuspartiossa on myös Willin tyttöystävä Clara, ovela Kettu-tyttö ja kiero kääpiö Valiant.

Kiveen kadonnut on Reckless-sarjan vahva avausosa. Fantasiakirjailijana jo kokemusta keränneen Cornelia Funken teos on jännittävä kansainvälinen menestys. Kiveen kadonnut toimisi myös yksittäisteoksena sellaisenaan, mutta kun jatkoa seuraa, en malta olla lukematta lisää.

Kirja yllätti minut kokonaisuudellaan. En ole koskaan ollut mikään fantasian suurin ihailija, mutta Funken kerronta on suorastaan piristävää. Hän on tuonut fantasiamaailmaan uusia ulottuvuuksia, mielikuvituksellisia hahmoja ja tapahtumakäänteitä, jotka rikkovat perinteisen draaman juonikuvioita. Cornelia Funke osaa pitää lukijansa jännityksessä aina kirjan viimeisille sivuille asti.

Hahmoista paljastuu yllättäviäkin puolia juonen edetessä. Päähenkilön, Jacobin periksiantamattomuus on ihailtavaa. Hän on sankarillinen, mutta yhtä aikaa inhimillinen heikkouksineen ja vikoineen.

Hahmojen lisäksi pidin myös kirjan tyylistä. Kiehtova teos tarjoaa tilaa myös lukijan omalle mielikuvitukselle. Se on ikään kuin kepeää fantasiaa, herkkää mutta helppolukuista, kuin raikas tuulahdus jo kenties hieman kellastuneille fantasiakirjallisuuden lehdille.

4/5