Jennifer E. Smith: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea

Jennifer E. Smithin ensimmäinen suomennettu teos Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea on perinteinen rakkaustarina, joka saa alkunsa, kun isänsä häihin New Yorkista Lontooseen matkaava Hadley myöhästyy lennoltaan. Hadley tapaa lentokentällä brittipoika Oliverin, eikä romanssia voi estää.

Kirjassa on kaikki tarvittavat ainekset sydäntä pakahduttavaan rakkaustarinaan. On rakastumista ensi silmäyksellä, on sankarittaren mieltä painavia perhehuolia, on ritarillinen suklaasilmä, jonka aksentti ilahduttaa korvaa… Juoni on kuitenkin toteutettu vaisusti. Hadleyn mieltä painava vanhempien ero on aina ajankohtainen aihe nuortenkirjallisuudessa, mutta kirja ei tarjoa aiheesta mitään uutta.

Lukijan mielen valtaa kummastus jo silloin, kun Hadley ensimmäisen kerran tapaa Oliverin. Mikä saa Hadleyn koluamaan ympäri täysin vierasta kaupunkia tämän nenäkkään brittipojan perässä, vaikkeivät he edes tunne toisiaan kunnolla? Ei poika niin ihmeelliseltä vaikuta.

Rakkaustarinoissa on tärkeää, että tarinan välityksellä kävisi selväksi se, mitä päähenkilö rakastetussaan näkee. Lukijan ei tietenkään välttämättä tarvitse jakaa päähenkilön tunteita. Hadleyn kaikki tuntemukset jäävät pelkiksi maininnoiksi: ”nyt hän rakastaa, nyt hän on vihainen”, eikä teksti saa missään vaiheessa sanoja muuttumaan oikeiksi tunteiksi. Hadleyn tunteita Oliveria kohtaan on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta ymmärtää. Myös Hadleyn suhtautuminen vanhempiensa eroon ja isän uuteen avioliittoon tuntuu liioitellulta kiukuttelulta.

2/5