Johanna Sinisalo: Auringon ydin

Johanna Sinisalo teki sen taas. Auringon ydin jatkaa Sinisalon menestyksekästä ja omaperäistä kirjallista tuotantoa, joka yhdistää taitavasti monitulkintaisen tarinan, kiehtovat henkilöt sekä kauniin kielen.

Kirja sijoittuu 2010-luvun Suomeen, joka ei kuitenkaan ole sama maailma, missä nyt elämme. Suomen Eusistokraattinen tasavalta on valtio, jossa ihmisten terveys ja yhteiskuntarauha ovat etusijalla. Addiktioita ei suvaita. Kaikki riippuvuutta aiheuttavat aineet on karsittu pois ihmisten ulottuvilta. Yksi on kuitenkin jäänyt yrityksistä huolimatta jäljelle – chili.

Vanna käyttää chiliä ja diilaa sitä Jaren kanssa. Samaan aikaan hän yrittää selvittää siskonsa Mannan katoamista. Jare puolestaan törmää kummaan uskontokulttiin, joka etsii maailman tulisinta chiliä.

Sinisalolla on taito kirjoittaa tiukkaa yhteiskunnallista tekstiä, mutta samaan aikaan hän saa lukijan innostumaan itse tarinasta. Erityisesti kirjan päähenkilö Vanna on kiinnostava hahmo.

Eusistokraattisessa tasavallassa on nimittäin kahdenlaisia naisia, morlokkeja ja eloisia. Morlokit ovat epätoivottuja ja hedelmättömiä naisia, joilla ei ole virkaa yhteiskunnassa. Eloiset puolestaan on domestikoitu palvelemaan maskojen, eli yhteiskunnan miesten, toiveita ja haluja.

Vanna käy eloi-opistoa ja käyttäytyy odotusten mukaisesti, mutta onko hän aivan sitä, miltä näyttää?

Vannan ja Jaren kerronnasta poikkeavat tekstityypit, kuten naistenlehdistä innoituksensa saanut testi, Vannan kouluaineet ja Eusistokraattisen tasavallan dokumentit tuovat rytmiä kirjaan. Ne myös kertovat lukijalle paljon siitä, millaisessa maailmassa Vanna ja Jare elävät.

Pisteenä i:n päälle kirja on kirjoitettu polveilevalla, miellyttävällä ja mukaansatempaavalla kielellä. Sinisalo kuvaa erityisen koskettavasti Vannan Kellarikokemusta eli depressiota.

Jos ei ole kokenut dystopia-kirjallisuuden lukija, tästä kirjasta on hyvä aloittaa. Suomen vaihtoehtohistoria on tärkeä osa kirjaa, mutta henkilöiden kohtaloilla ja hienolla tarinalla on aivan yhtä suuri merkitys.

Lisäksi kirjassa on äärettömän kiinnostavaa chilitietoudella leikittelyä, mikä antaa lukukokemukselle viimeisen silauksen.

5/5