Lauren Oliver: Delirium – Rakkaus on harhaa

Lauren Oliverin romaani Delirium – Rakkaus on harhaa kuvaa tulevaisuuden yhteiskuntaa, jossa ihmisten elämä on tarkkaan valvottua ja säädeltyä, ja rakkaus eli amor deliria nervosa on pelätty sairaus. Jokainen täysi-ikää lähestyvä nuori käy läpi proseduurin, jolla pyritään kirurgisesti poistamaan ääritunteet ihmisestä ja näin varmistamaan yhteiskunnan tasapaino ja rauhallisuus. Lena 17-vuotias ohiolaistyttö ei malta odottaa lähestyvää proseduuriaan, sillä koko hänen nuoruuttaan on varjostanut ihmisten tietoisuus hänen äitinsä kohtalosta, kun tämä sairastuttuaan deliriaan lopulta tappoi itsensä.

Lainkuuliainen ja kiltti Lena joutuu kuitenkin koetukselle, kun hän tapaa juoksulenkillään valtiolla työskentelevän Alexin. Lena ei huolestu ystävyydestään Alexin kanssa ennen kuin saa tietää, että Alex ei proseduuria muistuttavista arvistaan huolimatta olekaan parannettu. Kamppaillessaan Alexia kohtaan heräämiä tunteitaan vastaan Lena joutuu myös tarkastelemaan uudesta näkökulmasta kaikkea hänelle elämästä opetettua. Lenan pelko ja ahdistuneisuus tarttuvat myös lukijaan, joka pystyy samaistumaan päähenkilön kokemaan epävarmuuteen ja vaihtelevaan onnen tunteeseen. Auktoriteettien vastustaminen ei ole helppoa, ja siksi myös Lena joutuu punnitsemaan onko turvatun ja tasaisen elämän uhkaaminen rakkauden takia kannattavaa.

Niin romaanin scifimäinen aihe kuin Lenan ja Alexin välille kehittyvä, melko ennalta-arvattava kielletty rakkaus saattavat herättää lukijassa ennakkoluuloja. Scifimäisyydestään huolimatta teoksesta löytyy myös runsaasti yhteyksiä nykypäivään, kuten kovasti nykypäivän diktatuurisia valtioita muistuttava ihmisten elämää sääntelevä hallitus, jonka alaisuudessa Lena elää. Tunnepitoisen ja kiihkeän rakkauden käsitteleminen tieteen näkökulmasta on myös yllättävää ja mielenkiintoista, ja Oliver onnistuukin näin selättämään hyvin kielletty rakkaus -aiheen kliseisen käsittelyn.

Oliver kirjoittaa erittäin mukaansatempaavasti, ja onnistuu hyvin murtamaan lukijan ennakkoluuloisuuden. Oliver ei pelkää riskien ottamista ja juoni tiivistyykin loppua kohden hurjaksi kamppailuksi. Loppuratkaisu on kuitenkin yllättävä ja jättää lukijalle paljon avoimia kysymyksiä. Vastauksia saakin jäädä odottamaan vielä toviksi, kunnes trilogian muut osat valmistuvat.

3,5/5