Nemo Rossi: Mafian linnut

Nemo Rossin, alias Mika Rissasen ja Juha Tahvanaisen, Arkeomysteeri-sarjan toisessa osassa seikkaillaan katakombien sokkeloissa ja Rooman laitamilla. Sarjassa päähenkilöinä ovat Roomassa asuvat 15-vuotiaat suomalaisnuoret Leo ja sisarukset Kaius ja Silva.

Mafian linnut alkaa, kun Kaiuksen ja Silvan isän arkeologiselta kaivaukselta löytyy erikoinen vanha lintutaulu. Ollessaan mukana opastamassa suomalaisten lukiolaisten leirikoulua Kaius näkee aivan samanlaisen taulun eräässä galleriassa. Uteliaat nuoret ryhtyvät selvittämään taulujen alkuperää, ja mitä enemmän he saavat selville, sitä syvemmällä he ovat seikkailussa, jonka varrelle mahtuu niin eteläamerikkalaispresidentti kuin mafiakin, Guardia di Finanzaa unohtamatta.

Historiantutkija Rissasen ja latinanopettaja Tahvanaisen yhteistyön tulos on yhtenäinen ja realistinen. Ideana opettavien ja sivistävien faktojen ujuttaminen fiktiivisen tarinan sisään on ovela ja suurimmaksi osaksi toimiva. Välillä historialliset tosiseikat tuntuvat kuitenkin liian väkinäisiltä.

Teos lisää kiinnostusta Italiaan, josta on muutenkin helppo pitää. Historialliset tosiseikat ovat mielenkiintoisia, ja herättävät mielenkiinnon Italian ja varsinkin Rooman historiaa kohtaan.

Niille, jotka haluavat lukea kirjan yhdeltä istumalta, en teosta suosittelisi, sillä kuvailun ja kerronnan seikkaperäisyys hidastaa lukutahtia. Mutta yläasteikäisille ja hieman nuoremmillekin, joita Italia ja mysteerit kiinnostaa, on Mafian linnut suositeltava lukuvaihtoehto.

3/5