Olli Jalonen: Poikakirja

Olli Jalosen (s. 1954) Poikakirja on tarkka ajankuva kuusikymmenluvun Suomesta. Pienen koulupojan, Ollin, kertomus ajoittuu sotienjälkeisen köyhyyden ja vasta muovautuvan hyvinvointivaltion väliseen aikaan.

Olli elää itsekin aikaa kahden kehitysvaiheen välissä. Hän kulkee jo tietä lapsuuden ja orastavan nuoruuden väliseen labyrinttiin. Häneen vaikuttaa niin kansallismielinen opettaja kuin kasvamiseen liittyvät kivut. Omien valintojen tekeminen on vaikeaa.

Maailmassa, joka on nykyistä terävämpi ja kovempi, ei ole helppoa tietää mikä on oikein ja mikä väärin. Kukaan ei ole puolustamassa sinua ja perhettäsi, jos et sinä itse. Muutoksesta osaa olla kiitollinen. Enää opettajat eivät kurita. Nykyään asiohin voi hakea ratkaisua muutenkin kuin mittelöllä siitä, kuka on vahvin.

Vaikka ero Jalosen kuvaaman ajan ja nykypäivän välillä on suuri, on asioita pysynyt samoinakin. Suomalaiset saunovat edelleen lauantaisin, eikä koulukiusaaminenkaan ole juuri muuttunut. Aika on kasvattanut ihmistä, mutta sekään ei ole pyyhkinyt pois julmuutta.

Teos ei jääkään vain yhden sukupolven tarinaksi. Se on hyvin taidokkaasti kirjoitettu kertomus suomalaisuudesta ja kasvamisesta. Nykypäivä on riippuvainen teoksen herkästi ja erittäin kiehtovasti kuvatusta maailmasta. Poikakirjan mennyt maailma elää edelleen, ja vielä pitkäänkin.