Suzanne Collins: Nälkäpeli – Matkijanärhi

Nälkäpeli-trilogian viimeinen osa, Matkijanärhi, onnistuu lunastamaan kaikki odotukset tarjoten viimeisen katsauksen Katnissin ja tämän ystävien elämään. Riipaiseva ja uskomattoman vahva tarina vangitsi lukijoidensa mielikuvituksen jo sarjan ensimmäisessä osassa eikä päästä otteestaan vieläkään. Karismaattiset hahmot sekä maailman yksityiskohtaisuus pääsevät kunnolla oikeuksiinsa, ja Suzanne Collins todistaa jälleen kuuluvansa kirjailijoiden parhaimmistoon.

17-vuotias Katniss, kaksinkertainen Nälkäpelin voittaja, on joutunut suurten odotusten eteen. Kaikki vyöhykkeet odottavat hänen ottavan paikkansa vallankumouksen keulahahmona, Matkijanärhenä. Katniss ei kuitenkaan ole aivan niin valmis ryhtymään johtajaksi kuin kaikki olettavat, varsinkin kun hänen johtajuutensa ei tunnu koskaan olevan täysin hänen käsissään. Kukaan ei tiedä Peetan kohtalosta mitään, ja heidän kotivyöhykkeensä on palanut maan tasalle.

Onko sota ainoa oikea vaihtoehto? Vyöhyke 13 on valmistautunut tähän sotaan jo vuosien ajan ja aikoo saada muutkin vyöhykkeet puolelleen. Katniss on vaikean päätöksen edessä: Capitolin ja mahdollisesti koko Panemin tuhoaminen – ja kenties vapaus kansalle, vai antautuminen ja luultavasti kuolema? Uusi Nälkäpeli on alkamassa, mutta tällä kertaa areenana toimii koko Panem ja panokset ovat suuremmat.

Katniss muuttuu trilogian lopetuksessa rosoisempaan suuntaan. Hän on edelleen ihailtavan nokkela, mutta aiempien osien rankat kokemukset ovat vaikuttaneet häneen syvästi. Elämän epäoikeudenmukaisuus ja kuoleman jatkuva läsnäolo ovat muovanneet nuoresta tytöstä vahvan ja älykkään naisen. Myös Peetan hahmo saa uusia ulottuvuuksia Capitolin tekemän ”kaappauksen” ansiosta. Vihamielinen ja jopa murhanhimoinen nuori mies on merkittävän erilainen kilttiin ja iloiseen leipurin poikaan verrattuna. Nämä uudet piirteet aiemmin puhtoisissa päähenkilöissä ja uudet sivuhahmot tuovat mukavan lisän tarinaan, joka muuten saattaisi olla puuduttavan samankaltainen muiden osien kanssa.

Collins onnistuu lopettamaan suunnattoman suosion saaneen trilogiansa realistisesti ja uskottavalla tavalla. Kaunis ja surullinen, muttei liian huoliteltu, loppu on omiaan unohtumattomalle ajatuksia herättävälle sarjalle. Collins jättää lukijansa odottamaan lisää kirjoja, jotka vetoavat tunteisiin yhtä voimakkaasti kuin Nälkäpeli-trilogia.