Terry Pratchett: Viemärin valtias

Viemärin Valtias ei ole ainoastaan jännittävä seikkailu, vaan se on myös mahdollisuus eläytyä keskelle köyhälistön arkea parinsadan vuoden takaisessa Lontoossa. Ero köyhän ja rikkaan välillä on dramaattinen.

Kirjan päähenkilö Repolainen on nokkela nuorimies. Hän on tosher, joka tonkii ammatikseen Lontoon viemäreitä löytääkseen hukkuneita arvoesineitä ja pudonneita kolikoita. Hän saa elantonsa myymällä toshaamansa arvotavarat. Terävä-älyinen Repolainen tuntee viemäriverkoston kuin omat taskunsa, eikä mikään tai kukaan jää häneltä huomaamatta. Repolaisen elämä muuttuu lopullisesti, kun hän pelastaa yhtenä myrsky-yönä tytön pahoinpitelyltä. Pian Repolainen huomaa olevansa tunnettu sankarina myös rikkaiden ihmisten keskuudessa, ja hän saa tietää totuuden pelastamastaan tytöstä. Totuus paljastuukin monimutkaisemmaksi kuin Repolainen osasi odottaa.

Lukemisesta tekee erityisen kiinnostavan viktoriaaninen Lontoo, johon tapahtumat sijoittuvat.  Päähenkilö kuuluu köyhempään alaluokkaan ja tuntee sieltä kaikki ihmiset. Mitä käy, kun kouluja käymätön Repolainen kutsutaankin hienolle illalliselle tai teatteriin?

Mukaansatempaavassa ja jännittävässä Repolaisen seikkailussa on mukana myös ripaus huumoria. Pidin lukujen alussa virkkeen mittaisista, hauskoista johdannoista: ”Repolainen saa uuden puvun, joka panee nimettömät paikat koville ja Solomon alkaa käydä kuumana.”

 

Asia, mikä vaikutti minuun kirjassa eniten, olivat sen henkilöt. Heistä kaikki olivat persoonallisia ja erottautuivat erilaisuudellaan. Jokainen henkilö jäikin mieleen hyvin näiden seikkojen syystä. Monet kirjan henkilöistä olivat jopa oikeita ihmisiä kuten eräät tärkeimmistä henkilöistä, Charles Dickens ja Henry Mayhew. Lisäksi todentuntuisuutta luovat tapahtumapaikat ja katuihmisten kurjaakin kurjemmat olot.

4/5