Toivomuslista

Kuva WSOY

Olen ollut mukana tekemässä Lukufiilistä syksystä 2009 asti. Tänä aikana suhteeni ja kiinnostukseni nuortenkirjallisuuteen on syventynyt entisestään. Lukufiiliksessä arvioidaan etupäässä juuri nuortenkirjoja, ja käsieni kautta on kulkenut lukuisia mainioita arvioita lukuisista mainioista nuortenkirjoista. Koen, että Lukufiiliksen yksi tehtävä on pitää esillä ja nostaa tietoisuuteen etenkin kotimaista nuortenkirjallisuutta. Olen jo pitkään miettinyt myös muita seikkoja, jotka vaikuttavat nuortenkirjallisuuden arvostukseen. Olen miettinyt, mitä me kirja-arvostelijat, lukijat ja kirjailijat voisimme tehdä.

Laadin toivomuslistan. Tai se voi myös olla kannustuslista tai ajattelua herättävä lista. Laadin listan siltä kannalta, mitä toivon ennen kaikkea itseltäni. Muut voivat halutessaan liittyä listani toiveisiin tai muokata omia toivomuslistojaan.

1. Toivon, että me kirja-arvostelijat arvostelisimme nuortenkirjallisuutta aivan kuin mitä tahansa muutakin kirjallisuutta. Olisimme avoimia ja ennakkoluulottomia. Emme miettisi niin paljon sitä, mikä mahtaa olla kirjan kohderyhmä ja onko teksti liian vaikeaa tai lapsellista nuorille. Ymmärtäisimme, että nuoret aivan kuin aikuisetkaan eivät ole mikään yhtenäinen joukko, jolla on yhtenäinen kirjallinen maku. Arvioisimme aiheen, juonen ja henkilöiden lisäksi myös kirjan muita ulottuvuuksia, kuten kieltä, kerrontaa ja rakennetta.

2. Toivon, että me lukijat rohkenisimme tarttua nuortenkirjoihin niin nuorina kuin aikuisinakin. Ei pitäisi olla olemassa ikää, jolloin on ”noloa” lukea nuortenkirjoja. Toivoisin meidän huomaavan, että nuortenkirjoja löytyy laidasta laitaan. On viihdettä ja taidetta, trillereitä ja romantiikka, historiaa ja scifiä. Kun löydämme hyvän kirjan, kertoisimme siitä muille kaikissa sopivissa käänteissä.

3. Toivon, että me kirjailijat haastaisimme itsemme kirjoittamaan jatkuvasti yhä parempia nuortenkirjoja. Emme tyytyisi, silottelisi, tarttuisi aina tuttuun ja turvalliseen, miettisi liikaa sitä, mitä muut miettivät meistä. Kirjoittaisimme rohkeasti ja kunnianhimoisesti, ylpeinä ja iloisina, arvostaen itseämme ja lukijaa.

Salla Simukka, nuortenkirjailija, kirjallisuuskriitikko ja Lukufiiliksen toimitussihteeri