Kirjailija joka kouluun!

Tiedote
7.5.2014

Lukukeskuksen suosittu ohjelma jatkuu vuonna 2014

Kirjailija joka kouluun (En författare till varje skola) on peruskouluille tarkoitettu, valtakunnallinen ohjelma, joka motivoi lukemaan ja turvaa nuorten lukutaitoa. Se haastaa kunnat osallistumaan kirjailijakiertueeseen 1 € omavastuuosuudella per oppilas. Suomen- ja ruotsinkieliset vierailut jatkuvat tänä vuonna WSOY:n kirjallisuussäätiön, Svenska Kulturfondenin ja Konstsamfundetin rahoituksen turvin.

Ohjelmassa kirjailijat vierailevat peruskoulun 5.-9. luokilla, kertovat kirjoista, keskustelevat oppilaiden kanssa ja puhuvat lukemisen merkityksestä. Kirjailijavierailut tukevat merkittävästi kirjailijoiden työllistymistä sekä kulttuurin valtakunnallista saavutettavuutta. Kirjailija joka kouluun -kiertueita suunnataan erityisesti pienille kyläkouluille ja haja-asutusalueille.

Hanke tavoitti yhteensä n. 14 600 oppilasta vuosina 2012 ja 2013. Palvelu pilotoitiin ensin Itä-Suomessa ja Suomen eri ruotsinkielisissä kunnissa. Vuonna 2013 kiertueet toteutettiin Väli-Suomessa sekä ruotsinkielisissä rannikkokunnissa. Palautteen mukaan palvelu on erittäin tarpeellinen. Opettajat ovat kokeneet vierailun hyödyllisenä äidinkielen opetuksessa. Vierailut ovat vaikuttaneet kirjaston lainausmääriin ja innostaneet nuoria paitsi lukemaan, myös kirjoittamaan itse.

Palautetta ohjelmasta

”Vierailu elävöitti opetusta todella paljon” (Iisalmi)

”Kaikki olivat innoissaan vierailun jälkeen. Isommat sanoivat heti menevänsä kirjastoon lainaamaan kirjailijan kirjat.” (Karstula)

Erityisesti pienet kyläkoulut ovat olleet vierailuihin tyytyväisiä, sillä ilman ohjelmaa kirjailijan saaminen ei olisi ollut taloudellisesti mahdollista: ”Tuetut hankkeet ovat ainoa toivomme.” (Juankoski)

Myös poikien lukuinnostusta onnistuttiin herättelemään:

”Kirjailija oli Lukukeskuksen lahja Kinnulan pojille, joita ei ole kirjallisuus juuri kiinnostanut. Poikia kiinnostaa metsästys, mopot ja traktorit. Heistä tulee avullanne poikia, jotka lukevat dekkareita, metsästävät, mopoilevat ja ajavat suurilla Valtroilla.” (Kinnula)

Vuosina 2012-2013 ohjelmaa ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska Kulturfonden, Jenny ja Antti Wihurin säätiö, Konstsamfundet sekä Otavan kirjasäätiö.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Anu Laitila, anu.laitila@lukukeskus.fi, 040 5647194
dev.mediapool.fi/lukukeskus

Lukukeskus – Läscentrum ry on Suomen keskeisin lukemista edistävä järjestö ja kirjailijavierailujen välittäjä. Lukukeskus välittää vuosittain lähes 1 000 kirjailijavierailua, joista 80 % suuntautuu kouluihin. Kirjailijavierailujen lisäksi Lukukeskus järjestää lukukampanjoita ja toimii lukemisen ja lukutaidon asiantuntijajärjestönä. Lukukeskus julkaisee kolmea arvostettua kirjallisuuslehteä, lapsille suunnattua Vinskiä, nuorten Lukufiilistä sekä kritiikkiverkkolehti Kiiltomato – Lysmaskenia.