Lukulomalla on aikaa lukea yhdessä

11.10.2019

Ensi viikolla osalla kouluista alkaa loma, jolloin on aikaa lukea! Lukukeskus yhdessä kirja-alan toimijoiden kanssa on julistanut syysloman lukulomaksi. Lukuloman tarkoituksena on, että lapset, nuoret ja aikuiset voisivat lähteä syyslomallaan matkalle kirjan siivin.

Perheiden arki on usein hektistä, mutta välillä on tärkeää pysähtyä, istua alas ja viettää aikaa lapsen kanssa lukien. Tutkimusten mukaan lasten liiallinen ruutuaika aiheuttaa ongelmia kommunikoinnissa ja tunteiden ilmaisussa. Lomalla onkin aikaa lukea yhdessä tai erikseen ja keskustella tehdyistä matkoista kirjojen maailmassa. Kirjat voivat olla avuksi myös tunnetaitojen opettelussa. On tutkittu, että nuoret, jotka osaavat tunnistaa ja sanoittaa ikäviä tunteitaan, selviävät paremmin vastoinkäymisistä. Kannusta siis tarttumaan kirjaan lukulomalla!

Kampanjan takana on Suomen kirja-alan järjestöt ja sitä tukee tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen. Lukuloma on osa Opetushallituksen Lukuliikettä, joka tukee lasten ja nuorten sekä aikuisten lukemista ja lukuintoa. Syyslomaa vietetään kouluissa eri aikaan lokakuun loppupuolella.

Mukana lukuloma-kampanjassa ovat Finlands svenska författareförening, Kirjailijaliitto, Kirjakauppaliitto, Kirjasampo, Lastenkirjainstituutti, Lukukeskus, Lukuliike, Suomen Kirjastoseura, Suomen Kirjasäätiö, Suomen Kustannusyhdistys, Suomen Tietokirjailijat ja Äidinkielen opettajain liitto.

 

Löydä sopivaa luettavaa

Kirjasammon vinkkejä lukulomalle lapsille ja nuorille

Kirjasammon vinkkejä aikuisille lukulomaksi

Lukemon kirjasarjavinkkejä lapsille ja nuorille

Lukufiiliksen kirjavinkkilista Pojatkin lukee

 

 

Kuinka parantaa lukutaitoa? Viisi vinkkiä!

 1. Lue paljon kaikenlaista tekstiä sisällöstä tai pituudesta riippumatta
  Lukutaito paranee lukemalla. Lue artikkeleita ja uutisia sinua kiinnostavista aiheista tai jotain hauskaa ja viihdyttävää, vaikkapa Aku Ankkaa. Ei tarvitse aloittaa siitä paksuimmasta romaanista.

 

 1. Lue ääneen lapselle, kaverille, kenelle tahansa, joka jaksaa kuunnella.
  Ääneen lukeminen yhdistää ja lukuhetkestä tulee kokemus. Äänikirjojen parissa voit nauttia kirjallisuudesta kuuntelemalla.

 

 1. Kirja on kuin yhteinen tuttu, siitä voi vaikka juoruta.
  Puhu lukemistasi kirjoista muiden kanssa. Jos kirjakaveria ei löydy omasta lähipiiristä, kirjoista voi keskustella vaikkapa kirjablogeissa.

 

 1. Kysy neuvoa ammattilaiselta löytääksesi juuri sinulle sopivan kirjan
  Kirjastohenkilökunta auttaa mielellään ja joissain kirjastoissa on lukuvalmentajia. Myös Youtuben kirjatrailerit voivat auttaa löytämään kiinnostavaa kirjallisuutta. Kirjakaupan henkilökunta osaa suositella monenlaiselle lukijalle kirjoja.

 

 1. Lue kirjoja eli pitkää ja keskittymistä vaativaa tekstiä ainakin puoli tuntia päivässä
  Voit aloittaa vaikka 10 minuutista, taito karttuu nopeasti jo muutamassa päivässä. Voit vaikka järjestää kirjojen pikatreffit, jossa luet erilaisia kirjoja, kutakin 10 minuuttia. Joku niistä nappaa varmasti.

 

www.lukuloma.fi