Lukuviikko tavoitti 100 000 suomalaista

Lukuviikon tapahtumia järjestettiin yhteensä 119 paikkakunnalla, lukemisen juhlaan osallistui 90 kirjastoa ja yli 50 koulua. Noin 1500 lasta kohtasi kirjailijan kirjailijavierailulla ja 25 eri kirjailijaa esiintyi Lukuviikon aikana.

Lukuviikko täytti hienosti tavoitteensa. Ensi vuoden Lukuviikon suunnittelu on alkanut. Lisätietoa siitä myöhemmin tänä vuonna.

Lukukeskus haluaa herättää keskustelua lukemisen yhteiskunnallisesta merkityksestä

Kevään aikana on monessa yhteydessä noussut esiin lukemisen ja lukutaidon nykyinen tilanne. Lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelmaa uudistetaan, eikä tämän hetkisten suunnitelmien mukaan lukiossa olisi enää velvoitetta lukea kokonaista kaunokirjallista teosta. Samalla Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisema raportti PISA 2012 tutkimustuloksista (pdf) toteaa suomalaislasten lukutaidon laskevan rajusti ja lukutaidon eriarvoistuvan. Myös Helsingin Sanomien pääkirjoitus nosti esiin nimenomaan pitkien tekstien lukemisen välttämättömyyden.

Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís muistutti Helsingin Sanomien mielipidesivuilla, että lukutaito ei ole itsestäänselvyys.

HS Mielipide: Lukutahto ja lukutaito käyvät käsi kädessä

Pitkien tekstien syvälukeminen on edellytys yleissivistykselle sekä kulttuuriselle ja sosiaaliselle ymmärrykselle muuttuvassa maailmassa. Lukeminen ja lukutaito käyvät käsi kädessä, ja siitä syntyykin eräänlainen kierre. Mitä vähemmän jaksaa keskittyä pitkään ajattelua vaativaan tekstiin, sitä vaikeampaa se on ja sitä nopeammin tahto lukemiseen vähenee ja lukutaito heikkenee. Lue koko kirjoitus

Lasten ja nuorten kirjallisuuslehdet Lukufiilis ja Vinski uudistuvat. Kerro mielipiteesi!

Lukukeskuksen lapsille ja nuorille suunnatut kirjallisuuslehdetLukufiilis ja Vinski uudistuvat. Haluamme tarjota entistä monipuolisempaa sisältöä lukemisesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneille. Vastaa kyselyyn ja vaikuta!

Kerro mielipiteesi ala-asteikäisten kirjallisuuslehti Vinskistä

Kerro mielipiteesi yläaste- ja lukioikäisten Lukufiiliksestä

Sanaston juhlavuoden kirjailijavierailuja ympäri maan – vielä ehdit mukaan!

Kirjallisuuden alan tekijänoikeusjärjestö Sanaston 10-vuotisjuhlavuoden ja Kirjan vuoden kunniaksi Sanasto toteuttaa yhdessä Lukukeskuksen kanssa hankkeen, jossa 100 kirjallisuuden tekijää vierailee eri kohteissa ja tilaisuuksissa ympäri Suomea.

100 kirjailijaa, tuhansia kohtaamisia

Yhteishankkeella halutaan viestiä lukemisen ja tekijänoikeuksien puolesta. Sanasto rahoittaa vierailut hallinnoimansa Kirjallisuuden tekijänoikeusrahaston varoista. Hankkeella tuetaan lukemista valtakunnallisesti ja vierailuissa painotetaan monimuotoisuutta eri kirjallisuuslajien kesken.

Huhtikuussa käynnistyneen hankkeen myötä lastenkirjailija on kertonut työstään ja lukemisen merkityksestä päiväkodin vanhempainillassa, näytelmäkirjailija innostanut nuoria lukemaan monipuolista kirjallisuutta ja tietokirjailija kertonut Suomen sodan vaiheista eläkeläisten palvelukeskuksessa.

Haluatko kirjailijavieraan?

Haluaisitko sinä kirjailijavieraan omaan yhteisöösi vaikkapa virkistyspäivän innoittajaksi tai harrastusporukan vieraaksi? Voisiko tietokirjailija tuoda uutta näkökulmaa metsästysporukkaan tai runoilija perhejuhlaan?

Voit hakea kirjailijavierailua sähköpostitse asiakaspalvelu@lukukeskus.fi

Perustele miksi juuri sinun yhteisösi haluaisi kirjailijavieraan. Kirjailijat ja vierailun saajat valitsee Lukukeskus. Painotamme valinnoissamme kirjallisuuden uusia yleisöjä ja monipuolista lukemista. Ilmoitamme kirjailijavierailun saajille henkilökohtaisesti kesäkuun loppuun mennessä.

Katso video kirjailijavierailuista