Lukukeskuksen ohjelmaa: Kymmenen runoilijaa – yhteinen maailma – visuaalinen runokonsertti

Kymmenen runoilijaa, kymmenen tarinaa. Suomessa asuvat, eri taustoista tulevat runoilijat esittävät runojaan visualisoidussa konsertissa. Konsertti tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen runouden maailmaan Suomesta Nicaraguaan. Kuule säkeitä ympäri maailmaa, runoilijan omalla äidinkielellä esitettynä. Jokainen esiintyjä lukee yhden runon, teokset on myös käännetty suomeksi käsiohjelmaan.

HUOM. valitettavasti Bosse Hellsten on ennakkotiedoista poiketen joutunut perumaan esiintymisensä!

Konsertti sopii n.  yli 14-vuotiaille. Vapaa pääsy.
Inger_Aikio-Arianaick (Saami)Inger-Mari Aikio-Arianaick (Suomi / saamenkieli)

Olen runoilija, elokuvaohjaaja, tuottaja, kääntäjä, laulujen sanoittaja ja entinen toimittaja. Kotini on pohjoisimmassa Lapissa eli Pulmankijärvellä, Utsjoen kunnassa. Tosin tällä hetkellä asun Ivalossa.
Runoni ovat tiiviitä, ja useimmissa niistä luonto puhuu joko suoraan tai rivien välistä. Olen julkaissut saameksi viisi runokirjaa ja kaksi lastenkirjaa sekä sanoittanut kaksi cd-levyllistä lastenlauluja.

Anja_Erämaja (Suomi)Anja Erämaja (Suomi / suomenkieli)

Anja Erämaja asuu Helsingissä ja on kotoisin Merimaskusta, Turun saaristosta. Erämajan kolmas runokokoelma Töölönlahti (2013) on intervallijuoksu kansallismaisemassa ja halki elämän. Erämaja on julkaissut myös kaksi lastenkirjaa, novelleja ja yhdessä säveltäjä Petra Lampisen kanssa kerrostalotaajuudella sykkivän äänikirjalevyn Kuuluuko tämä teille (2010).

Roxana_Crisologo (Peru)Roxana Crisologo (Peru / espanja)

Roxana Crisólogo on perulainen runoilija ja kulttuuriaktivisti. Hän on julkaissut neljä runokokoelmaa, parhaillaan hän työstää Jäänmurtajat-nimistä teosta. Hänen runoistaan ilmestyy antología italiaksi ensi vuonna. Audiovisuaalisten projektien parissa aiemminkin työskennellyt Roxana toimii myös Sivuvalo – onko tämä suomalaista kirjaallisuutta -projektissa, jota tukee Koneen Säätiö.

Marcel_Jaentschke (Nicaragua)Marcel Jaentschke (Nicaragua / espanja)

Marcel Jaentschke on nicaragualainen kirjailija. Hän on opiskellut mm. filosofíaa ja sosiologiaa sekä japanilaista kieltä ja kirjallisuutta. Häneltä on ilmestynyt runokokoelma “Dilatada República de las Luces” (2012), lisäksi hänen runojaan ja novellejaan on julkaistu lukuisissa kansainvälisissä kirjallisuusjulkaisuissa sekä käännetty englanniksi, italiaksi ja suomeksi. Hänet on palkittu Nicaraguan kahdella arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla. Parhaillaan Jaentschke opiskelee elokuvatutkimusta Helsingin yliopistossa.

Polina_Kopylova (Venäjä)Polina Kopylova (Venäjä / venäjä)

Polina Kopylova on asunut Suomessa viimeiset 12 vuotta. Hänen runonsa kertovat herkästä rajasta tämän- ja tuonpuoleisen välissä. Kopylovan runoja on julkaistu useissa aikakausilehdissä ja kokoelmissa Venäjällä ja Suomessa, mm. LiteraruS -aikakausilehdessä.

Allahmoradi_Mohammadaminin (Iran)Nzar Kwestani (Iran / kurdi, englanti, suomi)

Iranin Kurdistanista kotoisin olevan Allahmoradi Mohammadaminin runokokoelma Naläi Nzar julkaistiin v. 2000 Irakissa. Kurdiksi hänet tunnetaan runoilijanimellä Nzar Kwestani.
Hän on esittänyt omia runojaan resitoiden niin kurdiksi kuin suomeksikin kulttuurijuhlissa, Varsinais-Suomen runoviikolla ja Maailma Kylässä -festivaalilla.
Hänen suomennettu runonsa Vapauden myrsky! on julkaistu Kaltio-lehdessä.
Mohammadamin on yksi valtakunnallisen Runo-Kaarina –kilpailun vuoden 2011 kuudesta finalistista. Kasvojesi valkealla taivaalla -runon on suomeksi kääntänyt Juha Kulmala.

Hashim_Matouq (Irak)Hashim Matouq (Irak / arabia)

Irakin Kerbalasta kotoisin oleva Hashim Matouq on arabiankielisen kirjallisuus- ja kulttuurilehden perustaja. Häneltä on julkaistu seuraavat runokokoelmat, nimet käännetty englanniksi: Suspense (Irak 1987), The bee after spring (Ranska 1993), Exercise on the way of life (Syyria 2011). Suomeksi käännetty runo on julkaistu kulttuurilehti Kaltiossa. Hashim Matouq on esittänyt runojaan Martin kaupunginosaviikolla, runoklubeilla, Runosmäen kirjastossa ja Maailma kylässä -festivaalilla sekä Oulussa Runokohtauksia-työtavan levittämiskiertueella.

Diana_Mistera (Italia)Diana Mistera (Italia / italia)

Diana Mistera on syntynyt Roomassa. Hän on julkaissut kaksi omakustannetta, englanniksi runokokoelman Wingless ja italiaksi novellikokoelman Il Signore delle Ombre. Hän kirjoittaa kahteen blogiinsa runoja, novelleja ja kirja-arvosteluita. Hänen suomennettu runonsa Tuska on julkaistu kulttuurilehti Kaltiossa.
Diana Mistera on esittänyt italiankielisiä runojaan mm. Varsinais-Suomen runoviikolla, Maailma kylässä -festivaalilla ja Hämeenlinnan kirjastossa.

Signmark (Suomi)Signmark (Suomi / viittomakieli)

Signmark alias Marko Vuoriheimo on rajoja murtanut hiphop-artisti. Hän on ensimmäisenä kuurona mm. tehnyt levytyssopimuksen kansainvälisen levy-yhtiön kanssa, kilpaillut Suomen Euroviisu-karsinoissa, julkaissut kirjan, sekä pitänyt Genevessä puheen YK:n ihmisoikeuskomission vuosikokouksessa. Suomalainen Signmark on aina kirjoittanut paljon runoja, mutta toteutti unelmansa riimien kirjoittamisesta parikymppisenä.

Konsertin ohjaaja on Meri Anna Hulkkonen ja valosuunnittelija Marianne Lagus.

kuvalaatikko_Lukuviikko_2014Sivuvalo-Logo [FondoBlanco]

Stoan viikonlopun yhteistyössä: Lukukeskus – Läscentrum, Kulttuurikeskus Stoa, Stoan kirjasto, Sivuvalo -hanke, Kulttuuria kaikille –palvelu.