Lukuviikon Minä lukijana -kirjoituskilpailun voittajat on valittu

samsamLukuviikon kirjoituskilpailun teemana oli tänä vuonna ”Minä lukijana”. Kilpailuun osallistui reilut 30 tekstiä, 18 eri koulusta. Aikaisemmin kilpailuun osallistuivat kaikki tekstit, tänä vuonna opettajia pyydettiin suorittamaan luokissaan esikarsinta.

Kilpailun taso oli tänä vuonna erityisen korkea, joten halusimme palkita kaksi tekstiä kunniakirjalla ja kirjapalkinnolla. Lisäksi myönsimme yhden kunniamaininnan.

Pääpalkinto, kirjailijavierailu arvottiin kaikkien osallistujien kesken. Vierailun voitti Pakilan ala-aste.

 

 

Palkintoperustelut

Kunniamaininta Fanny Suomiselle kirjoituksesta Kirjavihaaja

Fanny Suominen lähestyy lukemista fiktion keinoin. Mukaansatempaava ja jännittävä tarina kuvaa kirjavihaajan yöllistä kohtaamista kirjakaupan hämärässä. Kirjoittajalla on vahva oma tyyli, kerronta pitää lukijan otteessaan. Poikkeuksellinen lähestymistapa herättää lukijan pohtimaan myös omaa suhdettaan lukemiseen ja kirjallisuuteen.

voittaja Samsam Hussein, Herttoniemen yhteiskoulu, 7. luokka

Kirjoittaja kuvaa lukuharrastustaan sujuvasti ja monipuolisesti. Ytimekäs teksti kattaa lukemisen eri muodot tietokirjoista sarjakuviin ja kaunokirjallisuuden eri lajeihin.

Kirjoittaja kuvaa oivaltavasti kerrottujen tarinoiden ja lukemisen yhteyttä. Kirjoituksessa kerrotaan koskettavasti vanhempien kertomien tarinoiden vaikutuksesta lukuinnon heräämiseen. Tarinan kaari kulkee sukupolvien läpi. Entiseen kotimaahan liittyvät muistot ja tarinat ovat herättäneet halun lukea myös muita tarinoita. Lukemisella ja perheessä kerrotuilla tarinoilla nähdään myös suora yhteys myöhempään lukutaitoon ja koulumenestykseen.

Kirjoittaja kuvaa myös mielenkiintoisella tavalla kehitystään lukijana ja kirjoittajana. Avain molempien taitojen kehittymiseen on lukea lisää kaikenlaisia kirjoja.

Emmi Pelkonen palkittiin vuoden 2015 Lukuviikon voitosta.

Emmi Pelkonen palkittiin vuoden 2015 Lukuviikon voitosta.

voittaja Emmi Pelkonen, Lauttasaaren yhteiskoulu, 8. luokka

Emmi Pelkosen teksti lähestyy lukemista useasta eri näkökulmasta lukemaan oppimisen vaikeudesta aina lukemisen elämyksellisyyteen. Tekstistä välittyy kirjoittajan monipuolinen lukuhistoria ja avoin suhtautuminen eri kirjallisuudenlajeihin. Kirjoittaja kertoo lukemistaan kirjoista innostavasti ja houkuttelee lukemaan.

Tekstissä on hienosti kuvattu kuinka kokonaisvaltainen elämys lukeminen on. Kirjoittaja on tavoittanut lukuhetkien tunnelman ja erilaisten kirjojen herättämät ajatukset. Tekstissä on myös hienosti perusteltu miksi lukeminen on tärkeää sekä tutkimustiedon että omien kokemusten kautta.

 

Lainaus Emmin tekstistä:

”Kirjat opettavat, ne luovat aivan uusia maailmoja ja elät montaa eri elämää samaan aikaan. Juonet vievät sinut mukanaan ja voit unohtaa kaikki arkiset huolet ja vain antaa mielesi sulautua päähenkilön ajatuksiin. Kirjat ovat hyvä tapa rentoutua ja niin kuin sanoin ne tietyllä tavalla opettavat elämään täysillä. Siksi toivonkin, että yhä useammat nuoret löytäisivät lukemisen hienoudet ja ymmärtäisivät mitä on kun löytää itselleen täydellisen kirjan. Erään yhdysvaltalaisen tutkimuksenkin mukaan kirjallisuus kehittä kykyä ymmärtää muita ihmisiä ja kukapa ei haluaisi. J.K. Rowling on sanonut, että ” If you don´t like to read, you haven’t found the right book.”, mutta minä olen löytänyt ja osaan lukea joten miksi en lukisi?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emmi Pelkosta haastatteli palkintojenjakotilaisuudessa Lukukeskuksen tiedottaja Emmi Jäkkö.