Lukuviikon vieras

”Et usko, mitä kaikkea kirjastosta voi löytää”

Mirka Ylikoski sai viime vuonna Suomen tietokirjailijat ry:n tietokirjastipendin

Kerro lyhyesti itsestäsi.

Olen Mirka Ylikoski Nivalasta, täytän tänä vuonna yhdeksäntoista ja olen lukion toisella luokalla. Olen meidän perheen vanhin lapsi, nuorempia sisaruksia on kahdeksan, viisi pikkuveljeä ja kolme pikkusiskoa.

Harrastan lukemista ja tietokonepelien pelaamista. Varsinkin lukemista. Luen enimmäkseen fantasiaa, mutta kaikki paitsi puhdas romantiikka käy. Romaanien lukeminen vie aikaa tietokirjojen lukemiselta, muuta kyllä niitäkin löytyy hyllystäni. Piirrän jonkin verran ja soitan vähän pianoa.

Millaisia tietokirjoja luet?

Kiinnostavia. Mikä tarkoittaa sitä mikä sattuu silmään kirjastossa tai jossain muualla. Usein tarvitsen tietokirjoja esitelmän tekoon, mutta saatan poimia uutuushyllystä jotain muuten vaan kiinnostavaa. Luen tietokirjoja miltei mistä tahansa aiheesta. Viime aikoina olen lukenut erityisesti kirjallisuudesta ja peleistä kertovaa tietokirjallisuutta. Jos tarvitsen tietoa nopeasti, turvaudun usein Internetiin, mutta jos mahdollista, luen ennemmin kirjan.

Mikä sai sinut kiinnostumaan tietokirjoista?

Halu tietää lisää jostain yksittäisestä asiasta. Kiinnostusta lisäsi se, että tietokirjoja oli saatavilla kotona. Erinäisistä kirjakerhoista johtuen meillä on kirjahyllyssä suuri määrä lapsille suunnattuja tietokirjoja, jotka tutkin kannesta kanteen jo ennen kuin osasin lukea. Lukemaan oppiminen tietysti auttoi asiaa, sitten ymmärsi tekstinkin. Kirjastosta ja kirjastoautosta lähti mukaan tietokirjoja useista aiheista, esim. antiikin kulttuureista, kissoista, jalokivistä ja merirosvoista.

Ovatko tietokirjat sinulle harrastus vai suuntaatko myös opiskelemaan samoja aloja?

Molempia. Aion jatkaa englannin opiskelua yliopistossa ja esimerkiksi jokin aika sitten lukemani Jaana Kapari-Jattan Pollomuhku ja Posityyhtynen kertoo Harry Potter -kirjojen kääntämisestä. Se liittyy läheisesti myös lukemisharrastukseeni.

Miten innostaisit ihmisiä tarttumaan tietokirjaan?

Lukiolaisille ja muille opiskelijoille sanoisin, että ”ylimääräisestä” tiedosta on paljon hyötyä opiskelussa. Yleensäkin, jos haluat tietää lisää jostain aiheesta tai tarvitset tietoa, mene kirjastoon ja etsi tietokirja. Katsele ympärillesi uutuuskirjojen luona. Jos jokin teos kiinnittää huomiosi mistä syystä hyvänsä, ota se mukaasi tai lue siinä. Et usko, mitä kaikkea kirjastosta voi löytää.

Oikeasti, tietokirjat ovat kiinnostavia. Joskus voit törmätä johonkin samaan aiheeseen liittyvään, eikä sitten tarvitse ihmetellä niin paljon. Tieto on kumulatiivista, eli kun opit jotakin, rakennat edeltävän tiedon päälle. Vahva perusta on parempi kuin heikko.

Emilia Viljanen

Lauri Jäntin säätiö ja Suomen tietokirjailijat ry jakavat 100 euron  suuruisia stipendejä peruskoulun päättöluokan oppilaille ja  lukiolaisille. Opettajat voivat hakea stipendejä oppilaille keväisin.