Mielikirjapäivä 10.10.

10.10. vietetään Aleksis Kiven päivää ja Mielikirjapäivää! Kyselimme Lukukeskuksen sivuilla kuinka kirjastoissa ja kouluissa vietetään Mielikirjapäivää. Tässä muutamia saamiamme vastauksia:

Koulussamme pidettiin viime keväänä ”Opettajien mielikirjat” –näyttely. Opettajat toivat pari kolme itselleen merkityksellistä kirjaa ja kertoivat kirjoista ja lukukokemuksistaan. Kirjat ja laminoidut kertomusposterit laitettiin aulan vitriiniin.

Ajatus oli kaikessa yksinkertaisuudessaan, että oppilaat näkisivät, että myös aikuiset saavat iloa lukemisesta ja että heillä on lempikirjoja. Jotkut opettajat toivat heille itselleen tärkeitä lapsuuden ja nuoruuden kirjoja ja kertoivat niistä.

Tuula Lapinmäki-Räty
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, Hauho


.
Muutamana vuonna olemme tulostaneet Mielikirja-kirjanmerkkejä, kehottaneet asiakkaita laittamaan esille mielikirjansa ja kirjoittamaan perustelunsa kirjanmerkkiin. Sama on toteutettu sekä nuorten että aikuisten osastolla. Asiakkaat ovat näin vinkanneet kirjoja toisille asiakkaille. Olemme saaneet saaliiksi useita kivoja lausuntoja. Tätä on toteutettu eri teemoja käyttäen.

Olemme pyytäneet vinkkaamaan myös kirjoja, jotka ovat saaneet lukijansa hyvälle mielelle. Lapsia on pyydetty piirtämään oma mielikirjahahmonsa. Muutamana vuonna olemme myös ottaneet korostetusti esiin kirjailijan työn ja kirjan kirjoittamisen. Kerran nostimme esimerkiksi esiin uusia kirjailijoita kasvokuvineen, koska heitä ei ehkä vielä tunneta.

Olemme myös tehneet näyttelyn kirjoista, joissa käsitellään kirjojen lukemista, tietokirjoja sekä kaunokirjallisuutta.

Eija Mäkinen
Informaatikko, Ylöjärven Kaupunginkirjasto

Meillä Mikkelin Lyseolla on koottu opettajien lempikirjoja näyttelyyn koulun vitriiniin. Oppilaat ovat saaneet arvata kenen lempikirja on mikäkin. Hauskaa!

Sari Noponen
Mikkelin lyseon koulu

Me Kylmäojan koululla Kontiolahden kunnassa olemme eri luokilla viettäneet Mielikirjapäivää jokaisella luokalla hieman eri tavoin.

Samassa rakennuksessa koulun kanssa toimii päiväkoti ja koulun oppilaat ovat käyneet siellä lukemassa kirjoja pienimmille. Luokissa oppilaat ovat esitelleet ja lukeneet mielikirjojaan muille oppilaille,

Koulumme kirjastossa on ollut näytillä henkilökunnan lapsuuden aikaisia mielikirjoja.

Enna Lehtonen
luokanopettaja ja koulukirjastovastaava, Kylmäojan koulu

Iisalmessa kysellään asiakkailta mielikirjaa perusteluineen. Lapset ovat vastanneet mielellään. Näistä kirjoista laitetaan sitten näyttely.

Ullamaija Hirvonen
Kirjastotoimenjohtaja,Iisalmen kaupunginkirjasto

Meillä Klaukkalan kirjastossa vietämme Mielikirjapäivää näin:

Olemme elokuusta asti keränneet asiakkaittemme mielikirjaehdotuksia kirjanäyttelyämme varten. Laitamme koko lokakuuksi esille sekä aikuisten- että nuorten osastolle asiakkaitten mielikirjoja. Kirjojen välissä on asiakkaitten suositukset tai perustelut mielikirjaksi. Näyttelyt ovat kaikissa toimipisteissämme.
Lisäksi meillä on varsinaisena Mielikirjapäivänä asiakkaita ja paikallisia julkkiksia kertomassa omista mielikirjoistaan (n. 15 min/esittelijä).

Sitten vielä tarjoamme kahvia, mehua ja pullaa kaikille Aleksis Kiven päivän ja Mielikirjapäivän kunniaksi.

Anne Kurppa
kirjastovirkailija, Nurmijärven kirjasto- ja kulttuuripalvelut

Petäjäveden kunnankirjastossa olemme viettäneet mielikirjapäivää siten, että olemme pyytäneet opettajien välityksellä eri ikäisiltä koululaisilta vastausta kysymykseen ”Mikä on mielikirjasi?” Myös opettajat ovat kertoneet omansa. Vastaukset olemme julkistaneet kirjastossa ja näyttelyäkin kirjoista on tehty.

Jonain vuonna oppilaat piirsivät ja askartelivat/tekivät ”oman mielikirjansa” ja ne laitettiin sitten näytille.

Heli Laitinen
Kirjastonjohtaja, Petäjäveden kunnankirjasto