Räppäri runoilijana: Paleface

paleface2

Kun kävelemme Palefacen kanssa koulun käytävillä, sen varrella seisovista nuorista näkee ja kuulee, että räppäri tunnistetaan. Aleksis Kiven koulun seitsemäs luokka voitti Palefacen vierailun Lukuviikon kirjoituskilpailussa. Vierailu tapahtuu 17.9.2014. Luokan edessä seisoo joukko nuoria, jotka seuraavat lähestymistämme silmä kovana.

Astumme luokkaan. Kun opettaja kyselee vapaaehtoista tekemään vierailusta juttua koulun lehteen, ei innokkaista reporttereista ole pulaa. Räppäri ottaa suosion vastaan rauhallisesti. Oman osuutensa hän aloittaa kysymällä, mitä nuorille kuuluu ja kaivaa sitten laukusta esiin akustisen kitaran: ”Mä soitan teille jotain.”

Musiikkiesityksen jälkeen puhutaan yleisesti uutisista ja kriittisestä suhtautumisesta mediaan. Paleface kertoo, että vaikka hän ei itse omista televisiota, hän seuraa mediaa aktiivisesti ja halua aina vertailla eri lähteitä. ”Kaikkea ei pidä niellä kokonaisena”, hän painottaa ja kysyi kuinka moni seuraa Ukrainan tilannetta. Aika moni viittaa.

Tunnelma luokassa on koko tunnin ajan keskittynyt. Paleface esiintyy rauhallisesti, käyskentelee luokan edessä ja käyttää hyväkseen myös kehonkieltä. Vierailu ei ole pelkkää monologia vaan välillä esitetään kysymyksiä, joihin etenkin luokan pojat vastaavat innokkaasti. Välillä räpätään niin suomeksi kuin englanniksikin, eikä räppärillä ole mitään ongelmia saada nuorisoa taputtamaan mukana.

Musiikkiesitysten lomassa Paleface kertoo joustavasti räppärin työstä, lyriikoista sekä riimittelystä ja musiikkisuuntauksen historiasta. Luokkahuoneessa on hiirenhiljaista, eikä kukaan keskeytä tai puuhaa omiaan. Kaiken kaikkiaan tunnelma on hyvin keskittynyt ja positiivinen. Paleface puhuu rankoistakin aiheista ja kehottaa nuoria seuraamaan unelmiaan. Vierailun lopuksi saa esittää kysymyksiä ja tilaisuus käytetäänkin tehokkaasti hyväksi. Nuoria kiinnostaa tietää ketä muita räppäreitä Paleface tuntee ja mikä on taiteilijanimen alkuperä.

45 minuuttia hurahtaa ohi ihan huomaamatta. Lopuksi opettaja kiittelee räppäriä vierailusta, eikä nuoriakaan näyttänyt haittaavan, että välitunnillekin venyneen tunnin päätteeksi otettiin vielä yhteiskuvia.

paleface

Kuvat ja teksti: Sara Tarvas