Rivien välissä runo

kunnas netti

Suomen kirjailijaliitto ja Lukukeskus juhlivat Kirsi Kunnaksen 90-vuotissyntymäpäiviä kirjailijatalo Villa Kiven juhlasalissa 24.9.2014. Kun tilaisuus klo 18.00 pyörähtää käyntiin, tupa on täynnä.

Alkuun katsotaan dokumenttielokuva kirjailijasta. Kirjailijakuvia-sarjaan kuuluva elokuva Kunnaksesta suoraan vuodelta 1988 huokuu ajan henkeä. Kunnas kertoo videossa työstään ja tuotannostaan kotoaan käsin. Villapaitaan ja suuriin silmälaseihin sonnustautunut kirjailija kuvailee itseään kirjalliseksi sekatyöläiseksi ja kertoo itse inspiroituneensa paljon musiikista.

”Kääntäjän tärkein taito on suomen kielen ja lukemisen taito, että voi kääntää myös rivien välit”, Kunnas kuvailee työtään käännöskirjojen parissa. Hanhiemon iloisesta lippaasta moni runo on kirjoitettu kokonaan uusiksi paremmin suomalaiseen kontekstiin ja kieleen sopivaksi. Kirjailija lukee otteita myös usean mielestä Kunnaksen parhaana teoksena pidetystä Tiitiäisen satupuusta. Elokuvan parasta antia ovat juuri Kunnaksen omat runot, joita kirjailija lukeekin ääneen ilahduttavan monta.

Elokuvahetken jälkeen pidetään pieni paussi, jonka jälkeen lastenkirjailija Tittamari Marttinen haastattelee lastenrunoilijoita Jukka Itkosta ja Ilpo Tiihosta. Keskustelu ajautuu Kirsi Kunnaksen tuotannosta ja kirjallisesta vaikutuksesta lastenrunon merkitykseen ja tehtävään ylipäätään. Vaikka lastenrunot saavat leikkiä kielen rytmillä eri tavalla kuin aikuisten runot, se ei tarkoita, etteikö lastenrunoissakin voisi käsitellä myös vakavia aiheita, kuten kuolemaa. Kirjailijat jättäisivät vain seksin ja politiikan lastenhuoneen ulkopuolelle, mutta muuten molemmat korostavat lasten kykyä ymmärtää ja hahmottaa maailmaa ja myös sen nurjia puolia.

”Pitää oppia lukemaan rivien välistä, kuten Kirsikin videolla sanoi”, Itkonen painottaa. Lastenkirjojen merkitytä maailmankuvaa avartavina ja muokkaavina esineinä ei pitäisi kirjailijoiden mielestä suinkaan aliarvioida.

Ilta päättyy iloisiin tunnelmiin ja limerikkeihin. Vaikka syyskuun illat ovat jo pimeitä, runoillasta jää lämmin olo koko kotimatkan ajaksi.

Teksti ja tunnelmakuva: Sara Tarvas

Kirsi Kunnas –dvd on osa Kirjallisuuden edistämiskeskuksen Kirjailijakuvia-dokumenttisarjaa. Dokumenttisarjassa kirjailijat kutsuvat katsojan lähelle omaa työtään ja kertovat omakohtaisesti, omalla äänellään työskentelystään, vaikutteistaan ja tuotannostaan. Lisätietoa Kirjailijakuvia-dokumenteista.

kunnas3