Runolehmiä kohtaamassa

 Viikin koetilan lehmälaitumen viereen on kokoontunut kirjava joukko ihmisiä. Mukana ovat Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun 4A-luokan oppilaat opettaja Arto Vaahtokarin johdolla, Lukukeskuksen tuottaja Johanna Yrjänä sekä Lemmikki-lehden toimittaja ja kuvaaja. Lapsilla on mukana isot lehmätaideteokset. Mitä ihmettä oikein tapahtuu?

Menossa on Lukukeskuksen runovideoprojektin loppuhuipentuma – lasten, runojen, taideteosten ja muusien eli lehmien kohtaaminen. Viikin normaalikoulun 4A-luokkalaiset tutustuivat syksyn koulutyön alkajaisiksi Vilja-Tuulia Huotarisen Iloisen lehmän runot -runokokoelmaan. Lapset valitsivat ryhmissä opettajan johdolla mieleisensä lehmärunon, tutustuivat runoon ja tekivät sen pohjalta taideteoksen runon lehmästä. Luokka harjoitteli runojen lausumista äidinkielen ja kirjallisuuden oppitunneilla. Taideteokset tehtiin kuvaamataidon tuntien aikana. Kun taideteokset olivat valmiit ja runojen lausumista harjoiteltu, tuli Lukukeskuksen tuottaja koululle ja kuvasi lasten tekemät taideteokset sekä nauhoitti runojen lausuntaa.

Projekti huipentui elävien lehmien kohtaamiseen Viikin koetilalla.  Lapset esittelivät selvästi taiteesta kiinnostuneille lehmille heistä tehtyjä taideteoksia ja runoja. Lemmikki-lehti taltioi lasten, lehmien, taiteen ja runouden kohtaamisen seuraavaan lehteensä.

Lukukeskus toteutti projektista runovideon, jossa lasten lausumia runoja kuvittavat heidän taideteoksensa sekä valo- ja videokuvat Viikin koetilan lehmistä. Video tehtiin harrastelijavälinein. Runovideo esitettiin 24.8. Annantalossa Lasten Runokuu -päivässä.

Lukukeskus toteutti runovideo-projektin Viikin normaalikoulun 4A-luokan ohella Pihlajiston ala-asteen 3C-luokan sekä Arabian peruskoulun 3B-luokan kanssa. Pihlajiston oppilaat tutustuivat Jukka Itkosen runoihin ja Arabian oppilaat Ilpo Tiihosen runoihin. Runovideot toteutettiin sekä runoilijoiden että lasten huoltajien luvalla.

Videot:

Ilpo Tiihosen runot
Jukka Itkosen runot

kuva 1 kuva 4