Etusivu >

Sanat haltuun vie lukutaitoa erityisopetukseen ja vankilaan

Sanat haltuun vie lukutaitoa erityisopetukseen ja vankilaan

Sanat haltuun -hanke tukee nuorten lukutaitoa ja lukemista rap-lyriikkaan keskittyvillä työpajoilla. Sanat haltuun -työpajoja voit tilata Lukukeskuksen kirjailijavierailupalvelusta.

Tutustu työpajoihin www.sanathaltuun.fi

 

Sanat haltuun käynnistyi ammattikouluhankkeena

Hankkeen aikana Lukukeskus järjesti 100 toiminnallista lukutaitotyöpajaa teknisten alojen opiskelijoille ammattikouluissa ympäri Suomen.

Sanat haltuun -työpajat osoittavat lukutaidon merkityksen käytännössä. Opiskelijoille annetaan työkaluja lukutaidon soveltamiseen eri elämänalueilla. Työpajojen aiheet nousevat nuorten omasta elämästä, kuten rap-musiikki tai mediakritiikki. Jokaisessa töypajassa on mukana asiantuntijana alansa tähtivieras.

Työpajat on suunniteltu yhteistyössä ammattikoulujen äidinkielenopettajien kanssa, ja ne sopivat osaksi ammatillisen opetuksen opetussuunnitelmaa.

Yhteistyössä UPM

Sujuvaa lukutaitoa tarvitaan laajasti kaikissa ammattiryhmissä ja varsinkin poikien lukutaidolla on ratkaiseva rooli miesvaltaisen teknologia-alan tulevaisuudelle. UPM ja Lukukeskus innostivat yhteishankkeellaan tuhansia ammattikoululaisia lukemaan.
UPM:n rahoittaman ja Lukukeskuksen toteuttaman Sanat haltuun -hankkeen tavoitteena oli innostaa teknisten alojen ammattikoulujen opiskelijat lukemaan ja parantamaan lukutaitoaan. Samalla kehitettiin toimintamalleja, joita voi käyttää opiskelijoiden lukutaidon parantamiseksi tulevaisuudessa. Lukukeskus haluaa hankkeen avulla herättää keskustelua ja nostaa tietoisuutta erityisesti ammattikouluissa opiskelevien nuorten lukutaidon kehittämisestä.

– Lukukeskuksella on laaja valtakunnallinen verkosto ja pitkä kokemus kirjailijavierailujen ja työpajojen järjestämisestä. Kirjailijavierailut ja etenkin toiminnalliset työpajat on koettu hyväksi keinoksi innostaa lapset ja nuoret lukemaan. UPM:n tuki hankkeelle on ratkaiseva ja olemme todella iloisia tästä yhteistyöstä, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís kertoo.

– Nykypäivän työelämässä opitaan jatkuvasti uutta. On uusia toimintatapoja, laitteita ja päivitettyjä standardeja. Jos lukeminen on hidasta tai hankalaa, on vaikea kehittää ammatillista osaamistaan. Sanat haltuun -hankkeella UPM tukee teknisten alojen ammattiin opiskelevien tekstitaitojen kehittämistä. Valtakunnallisesti toimivalla Lukukeskuksella on hyvät keinot tarttua haasteeseen, UPM:n sidosryhmäsuhdejohtaja Pirkko Harrela toteaa.

Tutustu hankkeen loppuraporttiin.

Lue lisää www.sanathaltuun.fi