Etusivu >

Sanat haltuun vie lukutaitoa erityisopetukseen ja vankilaan

Sanat haltuun vie lukutaitoa erityisopetukseen ja vankilaan

Sanat haltuun -hanke tukee nuorten lukutaitoa ja lukemista rap-lyriikkaan keskittyvillä työpajoilla. Sanat haltuun -työpajoja voit tilata Lukukeskuksen kirjailijavierailupalvelusta.

Tutustu työpajoihin www.sanathaltuun.fi

Sanat haltuun -työpajat osoittavat lukutaidon merkityksen käytännössä. Opiskelijoille annetaan työkaluja lukutaidon soveltamiseen eri elämänalueilla.  Työpajat on suunniteltu yhteistyössä ammattikoulujen äidinkielenopettajien kanssa, ja ne sopivat osaksi ammatillisen opetuksen opetussuunnitelmaa.

Sanat haltuun käynnistyi ammattikouluhankkeena vuonna 2018

Sanat haltuun tekee lukutaitoa tukevaa työtä yhdessä heikosti lukevien ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten ja perusasteen äidinkielen opettajien ja erityisopetuksen ammattilaisten kanssa. Opetuksen välineenä käytetään rap-lyriikkaa ja muuta nuorten ennestään tuntemaa ja itselleen samaistuttavaa tekstiaineistoa. Sanat haltuun käynnistyi vuonna 2018 UPM:n tuella. Hankkeen aikana Lukukeskus järjesti 100 toiminnallista lukutaitotyöpajaa teknisten alojen opiskelijoille ammattikouluissa ympäri Suomen. Vuonna 2021 hanke jatkuu Opetushallituksen koordinoiman Lukuliikkeen myöntämällä valtionavustuksen rahoituksella.

Työpajojen ohjaajina toimivat kokeneet ammattilaiset, jo 5000 heikosti lukevaa nuorta opettaneet tekstitaitojen opettaja Aleksis Salusjärvi ja rap-artisti Mikko Sarjanen. Heidän tukenaan opetusmetodia kehittää lasten ja nuorten puheterapeutti ja ratkaisukeskeinen terapeutti Hanna Markkanen. Työpajoja toteutetaan osana perusasteen äidinkielenopetusta sekä yhteistyössä rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Vankiloissa toteutettavat Sanat haltuun -pajat ovat jo käytännössä osoittautuneet menestyksekkääksi metodiksi löytää yhteys nuoreen. Myös yhteys nuorisorikollisuuden ja heikon lukutaidon välillä on tunnistettu.

Tutustu 2018 toteutetun Sanat haltuun -hankkeen loppuraporttiin.

Lue lisää www.sanathaltuun.fi