Suomalainen romaani on terve

Kiiltomato-300x300”Sanataiteessamme kukkii ennennäkemättömän rikas lajikirjo, rajoja kunnioittamaton juuririhmasto ja elävä institutionaalinen aluskasvillisuus”, kirjoittaa Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden dosentti Jussi Ojajärvi Kiiltomadon huhtikuun pääkirjoituksessa.

Ojajärvi on kuulunut vastikään ilmestyneen Suomen kirjallisuus 1–2 -teoksen toimittajiin. Pääkirjoituksessaan hän tiivistää sitä näkymää, jonka teos avaa suomalaisen kirjallisuuden kehityskulkuihin viimeksi kuluneen kahden vuosikymmenen aikana. Ojajärvi moittii Suomen Kuvalehdessä 43/2013 ilmestynyttä suomalaisen romaanin nykytilaa käsittelevää artikkelia ja osoittaa siinä esitettyjä väitteitä yleiskuvaa vääristäviksi.

Suomen kirjallisuus 1–2 -teoksen eniten viitattu kirjailija on Kari Hotakainen. Miksi?

”Hän on proosan eri ilmiöiden ja niiden moneuden tietynlainen ruumiillistuma”, Ojajärvi perustelee. ”Hänen laaja tuotantonsa kytkeytyy muun muassa veijomerellisyyteen, metafiktioon, elämäkerrallisuuden buumiin ja parodiointiin, vakavanaurulliseen huumoriin, miehen kriisiin, kapitalismin problematiikkaan, elokuva-adaptaatioihin ja lastenkirjallisuuteen – julkisuuden ilmiöistä kuten kirjallisuuspalkinnoista ja brändäämisestä puhumattakaan.”

Lue koko kirjoitus Kiiltomadosta.