Suomi 100 – Suuri lukuseikkailu innostaa lapset lukemaan

Lukukeskus ja Lastenkirjainstituutti kutsuvat koko Suomen suureen lukuseikkailuun juhlavuonna 2017. Suurta lukuseikkailua tukevat Suomen kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden ja se on osa Suomi100 -ohjelmaa. Suuri lukuseikkailu nostaa esiin lastenkirjallisuutta ja lukemisen iloa koko Suomen satavuotisjuhlavuoden ajan.

Laajan yhteistyöverkoston toteuttama hanke tarttuu ajankohtaiseen kysymykseen lukutaidon ja lastenkirjallisuuden tulevaisuudesta sekä merkityksestä tämän päivän Suomessa. Hankkeen kohderyhmänä ovat 0–16 -vuotiaat lapset ja nuoret perheineen sekä heidän parissaan työskentelevät aikuiset ja lasten vanhemmat.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä useat eri kirjastot, kustantajat, kulttuurialan toimijat, järjestöt, koulut sekä muut lasten parissa toimivat tahot. Yhteistyöverkosto toteuttaa vuoden aikana muun muassa tapahtumia, näyttelyitä, lukukampanjoita sekä innostavia kilpailuja lukeville ja kirjoittaville lapsille ja nuorille. Hankkeen tavoitteena on tukea pitkäjänteistä lukemista lasten ja nuorten omilla ehdoilla. Siksi hankkeessa halutaan saada kaikkien Suomessa asuvien lasten ja nuorten oma ääni kuuluviin.

– Suuri Lukuseikkailu on tärkeä panostus lasten lukuharrastuksen tukemiseksi. Etsimme innostavia ideoita ja annamme lapsille mahdollisuuden osallistua tapahtumien ja tempauksien suunnitteluun, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís kertoo.

Yhteistyöverkosto luo uusia avauksia lukemisen edistämiseksi ja rakentaa kirja-alan yhteisiä toimintamalleja lukemiseen innostamiseksi kulttuuri-, kieli- ja sosioekonomisesta taustasta riippumatta. Hankkeen ydinteemoja ovat saavutettavuus, vuorovaikutus ja kulttuurienvälisyys.

– Toteutamme muun muassa valtakunnallisen tapahtumakiertueen Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa. Suuri lukuseikkailu yhdistää ainutlaatuisella tavalla monia eri lastenkirjallisuuden ja kulttuurin alan toimijoita, niin kulttuurintuottajia kuin asiantuntijoitakin, toteaa Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Paula Halkola.

Lue lisää www.suurilukuseikkailu.fi