Etusivu >

KULPS! 2021-2022

Kulps! visar eleverna vägen till läsglädje!

Forskning visar att författarbesök för läsning och böcker närmare eleven. Hitta lysande författare och illustratörer för framträdanden för lågstadier och högstadier på Kulps!-stigen.
Också för unika virtuella besök och verkstäder!

Karin Erlandsson

Virtuella besök

Först berättar jag om mitt författarskap, hur jag fick idéerna till mina böcker, varför jag skriver och hur det går till.
Sedan gör vi ett grupparbete.

För högstadieelever har jag en övning med fem steg till att skriva en deckare, lågstadieeleverna gör en övning med sju steg till en äventyrsberättelse. Kreativiteten flödar – särskilt då eleverna ska hitta på skurken.

Fotograf: Marcus Boman, Schildts & Söderströms

Eva Frantz

Pratar gärna om skrivandet, spänning, skräck och deckare. Eftersom jag skriver både för barn och vuxna anpassar jag gärna framträdandet enligt elevernas ålder.
Jag kan också svara på frågor om hur det är att arbeta inom media. Till exempel hur det är att arbeta med Eurovision Song Contest eller relationspodden Norrena & Frantz.

Fotograf: Marica Rosengård

Malin Klingenberg

Virtuella besök

Under mina författarbesök brukar jag berätta om mina böcker, och om samarbetet mellan illustratören och mig. Jag pratar om hur min fantasi fungerar, hur det har gått till när jag har fått idéer, hur mina arbetsdagar ser ut och knep jag tar till då inspirationen tryter.
Jag brukar berätta om processen från idé till färdig bok, och jag ger också tips på hur man kan träna sin fantasi så den blir starkare och bättre. Så får eleverna ställa frågor om mina böcker och mitt skrivande.

Fotograf: Karolina Isaksson, Schildts & Söderströms

Jenny Lucander

Drar gärna verkstäder med utgångspunkt från böcker jag illustrerat. Jag börjar ofta med att läsa ur min senaste bok. Jag plockar en idé ur boken som får fungera som bas för verkstaden och lockar fram elevernas kreativitet.

Vi använder ofta collageteknik. Så brukar jag berätta om hur jag blev illustratör och om vad som är speciellt i det här yrket.


Fotograf: Niklas Sandström, Förlaget

Sebastian Nyberg

Jag pratar om hur det är att skriva sin första bok, hur man upprätthåller spänningen, hur man gör om man kör fast i manuset och hur man ska göra för att hålla berättelsen trovärdig, även om den innehåller magi och övernaturliga grejer.

Eftersom jag jobbar med IT och samtidigt har tecknat serier och nu skriver böcker, kan jag vid behov svara på frågor om hur man ska veta vad man ska bli som vuxen och vad man ska välja om man inte vet, eller är bra på många saker.

Fotograf: Vanessa Forsten, Schildts & Söderströms

Annika Sandelin

Under mina besök berättar jag om hur det är att arbeta som författare, om processen från idé till en färdig bok.

För yngre elever presenterar jag mina bilderböcker och för de äldre passar böckerna i serien Yokos nattbok. Jag ger också gärna tips om diktskrivande, kan dramatisera och spela upp dikter och hjälper eleverna att skriva egna dikter. Mina författarbesök brukar variera ganska mycket.


Fotograf: Niklas Sandström, Förlaget