Tervetuloa tietokirjailijailtaan to 6.2. klo 18-19.30

Huumeita Helsingissä ja huppareita luokkahuoneessa – tietokirjailija osallistuvana tutkijana
Tervetuloa Tietokirjailijailtaan Villa Kiveen (os. Linnunlauluntie 7, 00530 Helsinki) torstaina 6. helmikuuta klo 18.00–19.30!

Miten päästään havainnoimaan huumeidenkäyttäjien elämää? Entä mitä kaikkea tapahtuu tutkijalle, joka palaa peruskoulun penkille? Villa Kiven Tietokirjailijaillassa pohditaan millaista on osallistuvan tietokirjailijan työ, kun tutkimuskohteena on Helsingin alamaailma tai peruskoulun ysiluokka.

Vieraina Tietokirjailijaillassa ovat valtiotieteiden tohtori, sosiologi Jussi Perälä ja Nuorisotutkimusverkoston tutkimusprofessori, sosiologian ja taidekasvatuksen dosentti Tommi Hoikkala.

Jussi Perälä teki kymmenen vuoden ajan kenttätyötä huumemarkkinoiden eri tasoilla toimivien ihmisten parissa – havainnoi ja haastatteli käyttäjiä ja myyjiä, tutki viranomaisten, vankilan ja oikeuslaitoksen toimintaa. Tutkimustyön tuloksena syntyi teos Ikuinen säätö (2013), joka piirtää kokonaiskuvan huumekaupan mekanismeista ja sitä ruokkivien sosiaalisten ongelmien laajuudesta ja osoittaa, ettei huumeita voi käsitellä vain yksilön ongelmana.

Tommi Hoikkala puolestaan soluttautui osaksi eteläsuomalaista 9C-luokkaa yhden lukuvuoden ajaksi. Hoikkala yhdessä tutkijaparinsa Petri Pajun kanssa istui pulpetissa, kärvisteli kokeissa, osallistui liikuntapäiviin ja retkille sekä vietti mopojuhlaa, vappunaamiaisia ja ysijuhlaa. Tutkimustyöstä syntyi kirja nimeltä Apina pulpetissa (2013), joka avaa ikkunan oppilasarjen pieniin ja isoihin asioihin. Äänen saavat myös takapenkin suomalaisnuoret, oppilaiden vanhemmat ja opettajat.

Haastattelijana toimii Uudenmaan aluevastaava Eeva-Liisa Ryhänen.

Tilaisuuden järjestää Suomen tietokirjailijat ry yhteistyössä Lukukeskuksen ja Kivi-talo Säätiön kanssa. Tietokirjailijailta on kaikille avoin ja maksuton.