Tiedote: Koulut tarttuivat toimeen lukemisen puolustajina

Lukuliike koulussa -kampanja tavoitti opettajat ympäri Suomen. Kampanjan hakuun osallistui lähes 800 koulua. Hakemuksia lähetettiin eri puolilta Suomea, aina Kemiönsaarelta ja Nuorgamista asti.

Lukuvuoden 2018-2019 aikana hankkeessa toteutetaan 40 koulutapahtumaa, 60 kirjailijavierailua ja 100 työpajaa. Koulutapahtumissa julkisuudesta tuttu lukulähettiläs innostaa tähtikirjailijan kanssa lapsia ja nuoria tarttumaan kirjaan. Oppilaiden toivelistalla ovat olleet muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, suositut tubettajat ja Putouksesta tuttu Tanhupallo.

Hakemuksista on selvinnyt, kuinka koulut ovat keksineet toinen toistaan innostavampia ja innovatiivisia ideoita lukemisen edistämiseksi. Monessa koulussa vietetään lukuviikkoa, lukuvälitunteja tai jopa lukuteemavuotta.

Koulut ovat tarttuneet toimeen lukemisen puolustajina, sillä huoli lukemisen hiipumisesta on suuri. Yhä harvempi nuori hakeutuu kirjan pariin vapaa-aikanaan ja ero hyvien ja huonojen lukijoiden välillä on kasvanut. Erityisesti monikulttuurisissa kouluissa kaivataan tukea. Opettajat toivovatkin nuorten esikuvia kertomaan oppilaille lukemisen ja kirjojen positiivista vaikutuksista, jotta into lukemiseen tarttuisi.

– Kouluissa tehdään jo paljon hienoa työtä lukemisen puolesta. Vuoden aikana kokoamme parhaita käytäntöjä ja ideoita kaikkien hyödynnettäväksi Lukuliike koulussa -sivustolle. Lukemiseen innostaminen tuntuu olevan yhteinen haaste Suomen kouluissa, kertoo Lukuliike koulussa -hankepäällikkö Emmi Jäkkö.

Lukuliike koulutapahtumista osa striimataan ja tallenteet ovat katsottavissa jälkikäteen, joten kaikki voivat osallistua Lukuliike -koulutapahtumiin. Koko vuoden ajan koulujen hyödynnettävissä on runsas tehtäväpankki ja monipuolinen videogalleria. Näitä sisältöjä voi vapaasti hyödyntää osana opetusta ja lukemaan innostamista. Hankkeen tavoitteena on, ettei vuoden aikana ole yhtään lukematonta lasta.

Lukuliike koulussa on osa Lukuliikettä, joka muodostui  opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman asiantuntija-työryhmän tuloksena.

Ajankohtaisia uutisia ja uusia sisältöjä voi seurata osoitteessa: www.lukuliikekoulussa.fi