Tiedote: Lukuviikkoa vietetään ympäri Suomen

Valtakunnallinen Lukuviikko on jälleen innostanut kirjastoissa, kouluissa ja muissa yhteisöissä lukemaan ja juhlimaan kirjoja ja kirjallisuutta. Sadat tapahtumat ja tempaukset ympäri maan ovat houkutelleet tuhansia suomalaisia kirjallisuuden pariin.

Kaustisilla ensimmäinen Open mic –tapahtuma

Lukuviikon teema Mun tarina kannusti tarjoamaan mahdollisuuden kertoa oman tarinansa lavarunouden muodossa. Monet kirjastot järjestivätkin Lukuviikolla Open mic –tapahtumia. Kaustisen kirjastolla lavarunotapahtuma järjestettiin Lukuviikon inspiroimana ensimmäistä kertaa.
Tapahtuma saavutti heti suuren suosion. Paikalla oli noin 20 henkeä, joista suurin osa tuli lavalle esittämään runoja. Kirjastonhoitaja Susanne Mikkola kertoi, että osa luki myös omia runojaan. Kirjastonhoitajakin pääsi lopuksi kiipeämään lavalle.
– Oli mielettömän mukavaa. Runoissa käytiin koko elämän kirjo läpi. Oli tunnelmaa ja tunnetta sekä paikallista murretta mukana, Mikkola kuvaili. Juontajana toimi runoilija Antti Huntus.
­- Tykkäsimme tästä niin paljon, että päätimme järjestää syksyllä uuden tapahtuman, Mikkola kertoo.
Kaustisen lisäksi Open mic –tapahtumia järjestettiin mm. Kaarinassa, Porissa, Turussa ja Helsingissä.

Vuosaaren kirjastossa järjestettiin Lukukeskuksen lavarunoustapahtuma, jossa esiintyivät runoilijat Aura Nurmi, Elsa Tölli ja Juho Kuusi. Esitykset voi katsoa Kirjastokaistasta.

50 kirjailijaa esiintyi

Lukuviikon aikana järjestetään yli 120 kirjailijavierailua aina Kemistä Kaarinaan. Lukukeskuksen kautta tilattiin 50 eri kirjailijaa esiintymään yli 30 eri paikkakunnalle. Lähes 5 000 lasta ja yli 500 aikuista tapaa Lukuviikon aikana kirjailijan. Kirjailijavierailut ja kirjailijan kohtaaminen tutkitusti innostaa lapsia lukemaan.

Lisäksi Lukumummit ja -vaarit lukevat ääneen Lukuviikon kunniaksi suorissa lähetyksissä joka aamu klo 9. Videot voit katsoa myös jälkikäteen.

Mun tarina –teema inspiroi kirjastoissa ja kouluissa

Kirjastot kautta maan ovat nostaneet esiin koskettavia ja kiinnostavia elämäntarinoita. Muun muassa Mikkelin kirjastossa nuoret tussasivat omia runoja ja Viinijärvellä lähikoulun oppilaat pääsivät suosittelemaan omia lempitarinoitaan kirjanäyttelyyn. Mustasaaren kirjastossa asiakkaat jättivät ilmoitustaululle omat kirjavinkkinsä. Sellon kirjastossa Espoossa kirjailija Saku Heinänen piti yläkouluille tarinatyöpajaa. Myös kirjavinkkarit ovat kiertäneet Lukuviikolla ahkerasti! Kallion kirjasto Helsingissä kävi vinkkaamassa lähilukiossa. Turun kaupunginkirjasto jakaa oman kirjavinkkinsä kaikkina Lukuviikon päivinä ja Pielaveden kirjasto nosti esiin kiinnostavia elämäkertoja.

Oulun Lyseossa lukion kurssilaiset osallistuivat kirjakuntopiiriin. Kouvolassa Myllykosken yhteiskoulussa kierrätettiin elokuvia ja kirjoja. Rovaniemen kaupunginkirjastolla järjestettiin mediavinkkausta lukion oppilaille ja ammattiin opiskeleville sisältäen elämäkerrallisia tarinoita tekstin, sarjakuvan, elokuvan ja musiikin muodossa. Kokkolan kaupunginkirjastolla Osana-projektiin osallistuneet ja Keski-Pohjanmaan kansanopiston maahanmuuttajataustaiset opiskelijat esittävät digitarinoitaan.

Lukuviikko levisi myös Suomen ulkopuolelle

Suomen Viron-istituutin kirjastossa Lukuviikko näkyi monin tavoin. Lukuviikon aikana instituutin kirjastossa on esillä  kirjavinkkauslaatikko, jonne kaikki saavat jättää omia kirjasuosituksiaan ja vinkata uusista jännittävistä lukukokemuksista. Lisäksi lukuviikolla on tarjolla myös lukuteemaan liittyvä keskustelupiiri, kirjakirppis sekä päiväkotiryhmille tarkoitettu sanataidetyöpaja.

5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta

Lukukeskus kokosi ajankohtaista tutkimustietoa lasten ja nuorten lukemisesta, lukutottumuksista ja lukutaidosta. Miksi varhaislukeminen on korvaamatonta, mikä on aikuisten rooli lasten lukutaidon kehittämisessä ja mitä nuoret ajattelevat omasta lukutaidostaan selviää monipuolisesta tietopaketista.

Lukuviikko mediassa

Lukeminen ja Lukuviikko näkyy myös mediassa. Iltalehti, Satakunnan Kansa, Oulun uutiset, Aamulehti, Kouvolan Sanomat, Etelä-Saimaa ja useat paikallislehdet ovat nostaneet esiin lukemiseen ja kirjoihin liittyviä aiheita ja Lukuviikon tapahtumia. Kaiken kaikkiaan erilaisia Lukuviikon juttuja on julkaistu lähes 100. Myös kirjabloggarit viettävät Lukuviikkoa; kymmenissä kirjablogeissa jaetaan vinkkejä omista lempikirjoista.

Viikonloppuna ehtii vielä osallistua Lukuviikon tapahtumiin! Kannattaa seurata esimerkiksi lähikirjaston tapahtumia. Kirjakaupoissa vietetään Kirjan ja ruusun päivää maanantaina 23.4.