Tomi Kontio kouluvierailulla: ”Omista kokemuksista syntyi kirja”

–  Kuinka moni on kuullut sanonnan: 10 pistettä ja papukaijamerkki, kysyy kirjailija Tomi Kontio. Hän on kirjoittanut niin runoteoksia kuin proosaa ja on nyt vierailulla helsinkiläisessä koulussa.  Kontio selittää luokalle, että sanonta on lähtenyt liikkeelle Sirkus Papukaija-ohjelmasta, jossa hänen isänsä toimi sirkustirehtöörinä.

– Teistä ei varmaan kukaan ole kuullut siitä, mutta se oli lähes Putouksen veroinen koko perheen ohjelma, kirjailija sanoo ja pistää käden taskuunsa. Hän nostaa sieltä alkuperäisen papukaijamerkin. Kirjailija myöntää, että hänen isänsä työ vaikutti koko hänen lapsuuteensa.

–  En kerro teille tänään varsinaisesti kirjailijan työstä, koska se on pääosin istumista ja pään sisällä tapahtuvia asioita. Luulisin, että teitä saattaisi kiinnostaa, mikä ihmisen ajaa ryhtymään kirjailijaksi, Kontio sanoo. Hän aloittaa aivan alusta eli omasta syntymästään.

–  Syntymäni oli hieman poikkeuksellinen. Se tapahtui Kätilöopiston sairaalassa. Jälkeeni syntyi vielä toinen poika, Kontio kertoo. Hänelle syntyi kaksoisveli Timo, ja ensimmäisessä Kontion lasten ja nuorten kirjassa Keväällä isä sai siivet seikkailevatkin kaksospojat Tomi ja Timo. Teos voitti Junior Finlandia –palkinnon. Kontio jatkaa kertomusta lapsuudestaan:

–  Kaikki alkoi toukokuisen kevätaamuna. Lastenhoitaja oli sairaana ja vanhemmat päättivät, että me pääsemme katsomaan Sirkus Papukaija-ohjelman harjoituksia, hän kertoo. Kontio kuvailee, kuinka kaksoset matkustivat isänsä kanssa täydessä raitiovaunulla kohti keskustaa käärme matkalaukussa. Matkalaukun kansi kuitenkin pääsi aukeamaan ja yhtäkkiä kuristajakäärme oli keskellä raitiovaunua. ihmiset ryntäsivät ulos ja käärme meni penkin alle piiloon. Alkoi käärmeen pelastusoperaatio, joka johti siihen, että raitiovaunu nostetttiin ilmaan helikopterilla.

– Seuraavan päivän lehdessä oli lööppi: kaksospojat aiheuttivat liikennekaaoksen. Kuinka moni teistä uskoi tämän tarinan, Kontio tiedustelee luokalta.  Lähes jokainen käsi nousee ylös. Kirjailija kuitenkin joutuu paljastamaan, ettei tarina ollut täysin tosi.

– En halua järkyttää teitä kertomalla, että olen tullut tänne 50-vuotiaana kertomaan valheita. Tämän tarinan tarkoituksena oli kertoa teille, miten kirjailija toimii ja kirjoittaa, hän sanoo.

– Kirjailijat ottavat omasta elämästään joitain muistoja ja tapahtumia, he saattavat kuunnella ihmisten tarinoita ja sitten he muokkaavat niitä, Kontio selittää. Kontio kertoo, että voi saada idean kirjaansa kuuntelemalla keskustelua junassa tai liikkumalla luonnossa. Hän myös lukee paljon.

– Kaunokirjallisen tekstin lukeminen auttaa. Se kehittää empatiaa ja kykyä asettua ihmiskohtalohin. Parhaimmillaan se vaikuttaa koko omaan elämään. Myös reaaliaineet sujuvat koulussa paremmin, Kontio vinkkaa.

– Kun aloitit kirjoittamisen, tuliko sellainen olo, ettet pystykään kirjoittamaan, tiedustelee eräs oppilaista.

– Minulla oli epäilykseni, että tuleekohan tästä mitään, Kontio myöntää.

 

Kuva: Marko Simonen

Kirjailija Tomi Kontio…

pääsi usein lentämään kesäisin isänsä mukana lentokoneessa.

Teini-iässä perusti ystäviensä kanssa bändin, jonka lauluihin hän alkoi kirjoittamaan sanoituksia.

Ensimmäinen runokokoelma Tanssisalitaivaan alla ilmestyi vuonna 1993. Siitä lähtien hän on ollut kirjailija ja freelancer-toimittaja.

Kontio matkustelee ja on pelannut jalkapalloa FC Kynä-jalkapallojoukkueessa.

Kontio kirjoitti teoksensa Keväällä isä sai siivet omille tytöilleen. Hän pitää sitä läheisimpänä kirjoistaan.

Kuva: Marko Simonen