Valtakunnallinen Lukuviikko on alkanut

Lukukeskuksen järjestämä Lukuviikko pyrkii innostamaan lukemisen pariin erilaisilla tapahtumilla ja tempauksilla sekä tarjoamalla lapsille ja nuorille materiaaleja maksutta. Lukukeskuksen järjestämää Lukuviikkoa vietetään Kirjan ja ruusun päivän kanssa samalla viikolla. Lukuviikko järjestetään nyt 18. kertaa.

Viikko sisältää runsaasti ilmaisohjelmaa ympäri Suomea koko perheelle, vauvasta vaariin. Lähes 100 tapahtumaa levittäytyy Helsingistä Rovaniemelle.

Lukuviikon avajaispäivää juhlitaan mm. kirjallisilla naamiaisilla eri paikkakunnilla sekä järjestetään nuortenkirjailija Siri Kolun ja Aleksi Delikouraksen kirjailijavierailu, joka striimataan verkossa valtakunnallisesti. Vierailu on katsottavissa 20.4. klo 13–14 osoitteessa cloud.vink.helsinki.fi/stream

Katso koko ohjelma: www.lukuviikko.fi

10 + 1 faktaa lukemisesta: Suomalaisten nuorten lukutaito lipsuu maailman huipulta

Lukemisen teemaviikon kunniaksi Lukukeskus on koonnut eri tutkimuksista 10 faktaa, jotka selvittävät suomalaisten lukutaitoa ja suhtautumista lukemiseen. Suomalaiset ovat yhä lukukansaa, mutta huippulukijoiden määrä vähenee. Selvityksessä erityisesti poikien ja maahanmuuttajien lukutaidon heikkeneminen aiheuttaa huolta.

”Tilaamamme kooste antaa kokonaiskuvan Suomen lukutaitotilanteesta. Erityisen huolestuttavaa on poikien raju syrjäytyminen, johon tulisi välttämättä puuttua. Hyvä lukutaito on koko Suomen tulevan kilpailukyvyn kehittämisen kannalta tärkeää”, sanoo Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís.

10+1 faktaa lukemisesta 2015 löytyy osoitteesta www.lukuviikko.fi

 

100 kirjailijaa, tuhansia kohtaamisia

Kirjallisuuden alan tekijänoikeusjärjestö Sanasto ja Lukukeskus tuovat yhteen kirjailijan ja lukijan: Sanaston 10-vuotisjuhlavuoden ja Kirjan vuoden kunniaksi Sanasto järjestää yhdessä Lukukeskuksen kanssa hankkeen, jossa 100 kirjallisuuden tekijää vierailee eri kohteissa ja tilaisuuksissa ympäri Suomea. Vierailut alkavat Lukuviikon aikana 20.-26.4. ja toteutuvat vuoden 2015 loppuun mennessä.

Yhteishankkeella halutaan viestiä lukemisen ja tekijänoikeuksien puolesta. Lukukeskus toimii hankkeen järjestäjänä, Sanasto rahoittaa vierailut hallinnoimansa Kirjallisuuden tekijänoikeusrahaston varoista. Hankkeella tuetaan lukemista valtakunnallisesti, kun kirjailijavierailuita tarjotaan myös haja-asutuille seuduille. Vierailuissa painotetaan monimuotoisuutta eri kirjallisuuslajien ja tekijöiden alueellisen jakautuvuuden kesken.

Ensimmäinen Sanaston rahoittama vierailu järjestetään Lukuviikolla keskiviikkona 22.4., kun kirjailija Netta Waldén kohtaa sata koululaista Lohjan Mäntynummenkoulussa.

 

Lisätiedot: Lukuviikon tiedottaja, Emmi Jäkkö, emmi.jakko@lukukeskus.fi, 050 563 8998

Lukukeskus – Läscentrum ry on Suomen keskeisin lukemista edistävä järjestö. Lukukeskus välittää vuosittain lähes 1000 kirjailijaesiintymistä, joista 80 % suuntautuu kouluihin. Kirjailijavierailujen lisäksi Lukukeskus järjestää Lukuviikko-kampanjaa ja toimii lukemisen ja lukutaidon asiantuntijajärjestönä. Lukukeskus julkaisee kolmea arvostettua kirjallisuuslehteä, lapsille suunnattua Vinskiä, nuorten Lukufiilistä sekä kritiikkiverkkolehti Kiiltomato – Lysmaskenia. Lukukeskus on eurooppalaisen lukutaitoverkoston European Literacy Policy Networkin jäsen.
Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain järjestämä valtakunnallinen tapahtuma, jonka aikana kirjastot ja koulut juhlivat lukemista. Lukuviikkoa on järjestetty vuodesta 1997. Lukukeskus tarjoaa Lukuviikon aikana kirjastoille ja kouluille mm. ilmaisia materiaaleja, tietoa lukemisesta sekä innostaa tapahtumien järjestämiseen.