Valtakunnallista lukemisen juhlaa vietetään 16.-22.4.

Lukuviikon aikana kirjastot ja koulut ympäri Suomen juhlivat lukemista mm. erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja pidennetyillä aukioloajoilla. Lukukeskus tarjoaa Lukuviikon aikana kirjastoille ja kouluille mm. ilmaisia materiaaleja, tietoa lukemisesta sekä innostaa tapahtumien järjestämiseen.

Lukuviikon 2018 teemana on Mun tarina. Kaikilla on oma tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi! Kannustamme kertomaan omasta taustasta ja ajatuksista tarinan ja kirjallisuuden keinoin.

Lukuviikon tehtävät ja oppituntivinkit tarjoavat reittejä itseilmaisuun ja oman tarinan löytämiseen uusien kirjallisuuden lajien – lavarunouden, spoken wordin ja mm. laululyriikoiden – avulla. Omaehtoiset lajit houkuttelevat sanojen pariin tuoreilla tavoilla.

100 open mic -tapahtumaa

Mun tarina -teema kannustaa kertomaan oman tarinan. Haastammekin kouluja, kirjastoja ja kaikkia halukkaita tarjoamaan kaikille mahdollisuuden oman tarinan kertomiseen. Lukuviikolla tavoitteena on järjestää 100 open mic tapahtumaa ympäri Suomen. Lataa helpot vinkit open mic -tapahtuman järjestämiseen.

Kaarina-talossa Avomikki 18.4. klo 18
Tule lukemaan omia tai suosikkirunojasi Avomikki -lavarunotapahtumaan. Lämmittelijöinä tapahtumassa ovat Runo-Kaarina voittajat Margareetta Moberg, Sami Lehtinen, Pirkko Soininen ja Mirkka Mattheiszen. Ilmoittautumiset puoli tuntia ennen tapahtumaa lukusillalla.

Turussa Rotunda Open mic -lavarunoustapahtuma 17.4. klo 18
Tervetuloa kuuntelemaan tai esiintymään itse, kun vanhan kirjastotalon Rotunda muuttuu avoimeksi esiintymislavaksi. Voit lausua oman runosi tai pätkän proosaa, räpätä, runolaulaa tai pitää puheen. Tilaisuuden juontaa Yle Turun toimittaja ja runoilija Kalle Talonen.

Lukuviikolla järjestetään myös paljon muita tapahtumia:

Helsingissä Sarjakuvakeskus ja Goethe-Institut Finnland tarjoavat useampana päivänä työpajoja Lukuviikon kunniaksi.

Turun Kirjakahvilassa järjestetään Albert Camus -lukupiiri.

Jämsässä Paunun koululla vierailee kansanedustaja ja kirjailija Satu Hassi.

Oulun pääkirjastolla nähdään Tuuli Hypénin kuvakirjaan pohjautuva nukketeatteriesitys Veikan metsäretki.

Jokaisena päivänä Lukuviikolla voi koko maassa seurata, kun Lukumummit ja -vaarit lukevat suorassa lähetyksessä eri kirjallisuudenlajeja.

Yhteisestä tapahtumakalenterista löytyy Lukuviikon aikana järjestettäviä tapahtumia ympäri Suomen. Vielä ehdit ilmoittaa oman tapahtumasi!

Lukuviikon päätapahtuma Vuosaaren kirjastossa

tiistaina 17.4. klo 10-11.15 ja 13.30-14.45

Tapahtumassa kuullaan rentoa puhetta lajista nimeltä lavarunous: mitä se on, miksi se kiinnostaa ja kuinka jokainen voi sanoittaa oman tarinansa runouden avulla – iästä riippumatta. Kolme kiitettyä lavarunouden ammattilaista, Aura Nurmi, Elsa Tölli ja Juho Kuusi, esittävät parhaita paloja tuotannostaan.

HUOM! klo 13.30 alkava esitys streamataan Kirjastokaistan sivuille. Linkin löydät www.lukuviikko.fi

Kuva: Daniil Kozlov

Hyödynnä innostavat oppituntivinkit

Tutustu Lukuviikon oppituntivinkkeihin ja järjestä luokan kesken vinkkien kannusta battle tai open mic -hetki!

Ammattilaisten kokoamia oppituntivinkkejä voi soveltaa monen ikäisten opetuksessa ja monin eri tavoin: niin sanataidetehtävinä kuin esittävän ilmaisun harjoituksina.

Oppituntivinkit ovat koonneet Aura Nurmi ja Juho Kuusi. Nurmi on lavarunoilija ja yksi Helsinki Poetry Connection ry:n perustajajäseniä. Juho Kuusi on lavarunoilija, räppäri ja yhteisöpedagogi (AMK). Hän on kaksinkertainen (2012 & 2016) lavarunouden suomenmestari.

Oppituntivinkkejä alakoululaisille

Oppituntivinkkejä yläkoululaisille, lukioon ja ammattikouluihin

Opettajan opas: Mitä on lavarunous? Lyhyt johdatus lavarunouden ominaispiirteisiin

Uutuus: vinkkejä varhaiskasvatukseen

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa lukeminen nivoutuu usein luontevasti osaksi muuta toimintaa. Lapsille lukemista ei kannata jättää pelkästään päivälepohetkelle, vaan lastenkirjallisuutta, loruja ja kerrontaa voi hyödyntää kaikenlaisissa projekteissa ja melkein missä tahansa varhaiskasvatuspäivän tilanteessa.

Varhaiskasvatuksen lukuviikon vinkit on suunniteltu päiväkodeissa toimiville ryhmille, mutta niitä voi hyvin soveltaa myös perhepäivähoidossa tai avoimessa varhaiskasvatuksessa.

Tehtävävinkkejä varhaiskasvatukseen

Kaikki materiaalit sekä Lukuviikkojen aikaisemmat oppituntivinkit eri-ikäisille ovat hyödynnettävissä sivustolla www.lukuviikko.fi

Anna lahjaksi tarina – tulosta vinkkauskortit ja muut Lukuviikon materiaalit

Huippusuosittu kirjavinkkauskortti on saatavilla tänäkin vuonna! Tulostettavalla lahjakortilla voit antaa eteenpäin lempilukukokemuksesi tai suositella tarinaa, joka on tehnyt vaikutuksen. Kirjavinkkauksista voi koostaa kirjanäyttelyitä, kutsua naapuriluokan tutustumaan vinkattuihin kirjoihin ja haastaa heidät mukaan tai lahjoittaa vaikka omia kirjoja eteenpäin vinkkauskortilla varustettuna. Kirjastoissa vinkkikortin voi sujauttaa vaikka lempikirjansa väliin.

Tulosta vinkkauskortit

Lukuviikon julisteen voi tulostaa A3-kokoisena Lukuviikon sivuilta tai tilata painettuna osoitteesta asiakaspalvelu@lukukeskus.fi

Lataa Lukuviikon banneri ja hyödynnä oman tapahtuman markkinoinnissa. Muista kertoa että osallistutte Lukuviikkoon #lukuviikko #muntarina

Tervetuloa nuorten open mic -iltaan

Nuorten open micissä Stidilässä 20.4. klo 17.00-22.00

Lava on vapaa nuorten omille esityksille. Oman tarinansa voi kerto vaikka runon, rapin, laulun, performanssin tai stand up -komiikan avulla.

Sanat on taikavoima ja ensiapulaukku, työkalupakki ja pelastusrengas, vesipistooli ja liekinheitin. Sanoilla me jäsennetään meitä ympäröivää maailmaa, luodaan sekasorrosta ymmärrystä. Maailma tarvitsee lisää runoilijoita. Siksi haluan tukea spoken word-kulttuuria ja vahvistaa nuorten ääntä skenessä. Maailma pelastuu vielä.”

Paleface, nuorten open mic -tapahtumien virallinen suojelija

Esiintymässä räp/spoken word -duo AK, ilmiömäinen, arabisäveliä ja art punkkia yhdistelevä laulaja-lauluntekijä Ramithawi (VE) sekä suorapuheinen ja nopea räppäri Katja Koo.

PERJANTAI 20.4.2018
OVET 17, OPEN MIC 18-21
STIDILÄ, HÄMEENKATU 13 HELSINKI, SISÄPIHA

Järjestäjä: Lukukeskus ja Helsinki Poetry Connection
Tapahtumaa tukee Koneen Säätiö sekä Taiteen edistämiskeskus.

Mun tarina -hanke jatkuu Lukuviikon jälkeen. Hankkeessa tutkitaan erityisesti lavarunouden ja spoken wordin, käyttöä opetuksessa ja lukemaan innostamisessa. Tavoitteena on löytää yhä useammalle nuorelle heitä kiinnostava portti kirjallisuuteen.Hanke luo uusia opetusmetodeja, kannustaa nuoria itse järjestämään runotapahtumia ja tekee tutkimusta uusien kirjallisuuslajien hyödyntämisestä opetuksessa. Koneen Säätiö tukee tieteen ja taiteen yhdistävää hanketta.