Wilson Kirwa Taavinkylän koululla: ”Ystävät ovat tärkeitä, luovuus on tärkeää”

Wilson Kirwa, kuva Juha Tanhua

”Innostuin heti, kun kuulin mahdollisuudesta saada kirjailija kouluun. Kirjailijavieras on ollut haaveissa jo monta vuotta”, kertoo opettaja Mette Levomäki Espoon Taavinkylän koulusta.

Mieluinen kirjailija löytyi Espoon kouluille suunnatun Kulttuuri- ja liikuntapolkusuunnitelman KULPS:in valikoimasta. Espoon kaupunki on tarjonnut syksystä alkaen kaikille 4. ja 8.luokkalaisille mahdollisuuden tilata kirjailijavieraan Lukukeskuksesta.

”Emme ole aiemmin tutustuneet Wilson Kirwan tuotantoon, mutta hänen persoonansa herätti kiinnostuksen. On kiinnostava nähdä, miten hänen vierailunsa vaikuttaa lukuintoon. Odotamme kovasti myös palloilevaa kirjailijaa Mika Wickströmiä, joka voisi kiinnostaa erityisesti poikia. Osa pojista lukee, osa ei. Valitettavasti ne jotka eivät lue, eivät myöskään kirjoita”, kertoo Levomäki. Luokan valmistautuminen vierailuun on ollut tärkeää, ja opettaja kiitteleekin Lukukeskuksen sivuilla olevia ohjeita.

Talvimyrsky riepottelee eteläistä Suomea. Kirwa ilmestyy pöllyävän lumen keskeltä ja lapset piirittävät satusedän. Hän kättelee lapsia: ”Älä sitten pese käsiä. Minusta voi tulla presidentti! Minäkään en pese käsiä, jos sinusta tulee presidentti!” Lapset siirtyvät jumppasaliin kuuntelemaan Kirwaa. Kuuluu pidättynyttä kikatusta, joka repeää pian nauruksi. Wilson ilmoittaa lapsille, että tavoitteena on tänään nauraa niin paljon, että vatsa on kipeänä kolme päivää.

Wilson Kirwa aloitti koulukäynnit vuonna 1998, joten perspektiiviä löytyy: ”Lukeminen on vähentynyt ja lukutaito heikentynyt”, sanoo huolestunut satusetä. ”Sanavarasto heikkenee, jos ei lue. On myös hankala kirjoittaa jos sanoja ei löydy. Lukemista pitää tukea enemmän.” Wilson painottaa kodin, koulun ja kirjaston yhteistyötä. Sivistys alkaa sieltä.

Tunnelma jumppasalissa on tiivistynyt ja lapset seuraavat herpaantumatta Kirwan jokaista liikettä. Satusetä naurattaa, villitsee ja opettaa. Kesken hulinan lapset hiljentyvät kuuntelemaan, tulee satu ja kaksikin. ”Mikä oli sadun opetus”, kysyy Wilson. ”Ei kannata luovuttaa”, vastaa eturivissä istuva poika.