Lukufiiliksen ja Kiiltomadon kesäkirjat
Kiiltomadon kirjavinkit kesään
Runous
Veera Milja: Supersalanen tyttöpäiväkirja
Veera Miljan esikoiskokoelma istuu koulujen päättymisen ja kesän toiveikkaan odotuksen tunnelmiin. Teos ilmestyi myös lavarunoilijan itsensä lukemana äänikirjana.
Don Paterson: Jumalan lahja naisille
Don Paterson edustaa Suomessa harvemmin nähtyä käännösaforistiikkaa höystettynä Shakespearen sonettejen kommentaareilla. Tässä on kesäkirja vaateliaalle nautiskelijalle.
Fernando Pessoa: Minä, aina vieras
Minä, aina vieras tarjoaa portugalilaisrunoilijan moniminäisyyttä esiin kaksikielisenä laitoksena. Tätä kaipauksellista teosta voi kenties säästellä elokuun pimeneviin iltoihin.
Pertti Seppälä (toim.): Vaeltavat pilvet
Vaeltavat pilvet esittelee kiinalaista erakkorunoutta. Runoissa toistuu ajatus velvollisuuksien jättämisestä ja siirtymisestä vuorten tarjoamaan rauhaan. Ehkä ajatus resonoi pitkän korona- ja etätyöajan jälkeen?
Romaanit
Jane Austen: Järki ja tunteet
Kesällä kelpaa lukea klassikoita, uudelleenkin. Kritiikissä rinnakkain ovat kaksi eri käännöstä. Kenties Austeninsa voi lukea uutena käännöksenä tai valita kritiikin perusteella sen, kumpi kiinnostaa enemmän.
Cervantes: Don Quijote
Mikäli haluaa tarttua maailmankirjallisuuden järkäleeseen, sen voi tehdä Don Quijoten seurassa. Klassikon uusi suomennos tavoittaa ilkikurisen kielen.
Simone de Beauvoir: Erottamattomat
Erottamattomat sopii vaikkapa käynnissä olevan Pride-kuukauden lukemistoksi. Simone de Beauvoirin pienoisproosan kääntäminen on jo itsessään syy tarttua teokseen.
Iida Rauma: Katoamisten kirja
Iida Rauma on ollut paljon esillä uutuuskirjansa kanssa. Mikäli kesällä ei kaihda tummempia sävyjä, voi olla hyvä hetki tutustua myös kirjailijan esikoisteokseen.
Filosofia
Jean-Jacques Rousseau: Yksinäisen kulkijan mietteitä
Filosofian ystävät voivat virittäytyä kesätunnelmaan kulkemalla yhtä matkaa ranskalaisen valistusfilosofin kanssa. Pitkällä patikalla tutustutaan myös Alppien kasveihin. Sopii luonnollisesti myös kävelemisen ystäville.
Lukufiiliksen kirjatärpit kesälomalle
Vinkatut teokset sisältävät kesäisen miljöön, joihin voi paeta silloinkin, kun Suomen sää ei pistä parastaan.
Laura Suomela: Kiss my Juhannus (Karisto, 2022)
Juhannuksesta on tulossa ennätystylsä. Viime tingassa Eetu saa varattua netistä luksusmökin porealtaineen, mistä tyttöystävä Alisa on innoissaan. Matkaan lähtevät myös kaverit Lassi ja Suvi, ja lopulta mukaan löydetään täysi-ikäinen, joskin hieman kyseenalaisen maineen omaava kuski. Perillä käy kuitenkin ilmi, että mökki ei ole aivan sellainen kuin kuvissa. Soppaa hämmentää vielä tyttöjen salaperäinen kauppareissu, josta käynnistyy oikea väärinkäsitysten ilotulitus. Voiko yksi mökkireissu tuhota kaiken?
Marja Aho: Yllätysten kesä (Myllylahti, 2022)
Jessiinalla, Nellillä ja Sandralla on edessään kaikkien aikojen kesäloma. Tiedossa on puistotreenejä ja kesäleiri, cheer-seuran EM-kisakatsomo ja muuta huippua. Jessiina jännittää tulevaa tapaamista ihastuksensa Maxin kanssa ja odottaa vieraakseen Violaa entiseltä kotiseudultaan. Sandra puolestaan odottelee malttamattomana pääsyä kisajoukkueeseen ja ensimmäisiin kilpailuihinsa.
Katariina Romppainen: Sydämenmuotoinen kesä (Kvaliti, 2022)
Lumi ostaa hetken mielijohteesta fiftarimekon vintage-kaupan karismaattiselta Eeriltä. Kun Lumi pukee kotona mekon ylleen, hänet valtaa pakonomainen tarve kirjoittaa vuoteen 1979 sijoittuvaa tarinaa. Outo yhtälö, sillä Lumi ei tiedä tuosta ajasta mitään. Lumi palauttaa mekon Eerille, mutta tämä haluaakin selvittää mysteerin yhdessä. Miksi mekko saa Lumin kirjoittamaan? Onko tarinan taustalla tositapahtuma?
Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus, 2018)
”Tiedän, että minun on tehtävä tälle kaikelle jotain ja vähän äkkiä. Mutta vielä hetken ajan minä haluan maata parvekkeella ja muistella entistä poikaystävääni.”
Näin ajattelee nuori nainen asunnossaan, jonne kantautuu ihmisten kiljunta Linnanmäeltä. Kohta on kesä, ja on aika päästä erosta yli. Täytyy nousta murheen alhosta, täytyy löytää työpaikka, täytyy rakastua, täytyy käynnistää positiivisuuden kierre.
Anne Muhonen: Kesä jona opin soittamaan ukulelea (2018)
Kesä jona opin soittamaan ukulelea on sarjakuva-albumi, joka kertoo nuoresta Odesta. Ode viettää kesän tätinsä kissan vahtina – ja selvittelee samalla särkynyttä sydäntään. Oman paikkansa hakemiseen hän saa apua valokuvausta harrastavalta Stellalta, joka toimii myös Aikahyppymatkojen lipunmyyjänä. Mutta onko kesä milloinkaan riittävän pitkä elämänvalintojen tekemiseen?
Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava, 2016)
Peetu odottaa 18-vuotissynttäreitään, jonka jälkeen hän voi korjata sukupuolensa naisesta mieheksi. Väliin mahtuu kesä odotusta, jota helpottaa isän ja Peetun yhteiset purjelennot. Ilmassa tuntuu olla helpompi puhua kaikesta. Maassa puolestaan Peetun ja äidin suhde on koetuksella. Aiheena transsukupuolisuus ja sukupuolen moninaisuus.
Mila Teräs: Perhosten varjo (Otava, 2012)
Linnea on kohta neljäntoista ja ymmällään naisen mittoihin muotoutuvasta vartalostaan – se tuntuu hänestä väärältä ja inhottavalta. Jos lopettaisi syömisen, muuttuisi ehkä hennoksi kuin keiju. Kun Linnea näkee unessaan ihmeellisen perhosen, hän päättää sittenkin lähteä kesälomalla maalle Hiidenperään. Siellä isoäiti huomaa Linnean lapaluussa suvun merkin. Luomi on kuin liekki tai siipi, se on kohtalon ratkaisijan merkki. Linnea sukeltaa syvälle sukunsa erikoisiin vaiheisiin ja joutuu tekemään vaikean valinnan.
Tove Jansson: Kesäkirja (suom. Kristiina Kivivuori, WSOY 1973)
Kirja kertoo kolmesta ihmisestä, jotka viettävät kesää Suomenlahden saarella: Sophia-lapsesta, hänen isästään ja isoäidistään. Ennen muuta se on kertomus hyvin vanhan naisen ja hyvin pienen tytön ystävyydestä. He elävät lähellä toisiaan, heitä ympäröi se unelma kesästä, joka tunnetaan vain täällä pohjolassa, unelma, jota on niin vaikea vangita, että se pysyy aina voimakkaana.